youtube.com/RTS emisija Dozvolite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Vojska Srbije daleko jača nego pre desetak godina, kao i da je Srbija tenkovska velesila.

Napomenuo je kako je slušao priče o hrvatskom vazduhoplovstvu da je najjače u ovom delu i izneo ocenu da ono “nije ni blizu srpskog”.

– Jeste ako ide putem, preko Crne Gore i Albanije, a zaobilazi Srbiju, pošto hrvatsko vazduhoplkovstvo nije ni blizu srpskog – kazao je Vučić.

U gostovanju na TV Pink je objasnio da je Srbiji mnogo teško da uveze bilo šta, da će Hrvatska imati de fakto 12 aparata, polovnih ali modernih i da ko je tu snažniji, nije lako reći.

– Oni imaju veoma snažnu vojsku, ali mi smo u fazi nabavke novih 12 modernijih aparata – rekao je Vučić.

Uveren je da će Srbija svakako biti posle Rumunije i Mađarske najznačajnija sila, ne računajući Grčku koja je izuzetno snažna po pitanju ratnog vazduhoplovstva.

Vojska Srbije je, prema njegovim rečima, mnogo jača nego pre desetak godina, a kako je naveo, nas bi “bez vojske zgazili kao muvu, komarca, bubašvabu”. Poručio je i da će nastaviti sa njenim jačanjem.

– Bez vojske ste ništa, nema države, pojeli bi nas za noć – rekao je predsednik.

Govoreći o napretku srpskih oružanih snaga u prethodnoj deceniji, Vučić je kazao da je “ogroman”.

– Danas imamo pancire, FK3, uzimamo i neke nove sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu. Izgradićemo sopstvenu proizvodnju komarca, našeg važnog vojnog drona, kamikaze. Mi smo do sada probali u Nikincima da radimo to sa glavom 64 milimetra, to je zolja, jednokratni bacači raketa za uništenje protivoklopnih vozila, zamenićemo glavu i napraviti da to bude originalna proizvodnja da bi mogla da služi za uništavanje i pešadijskih jedinica – ukazao je on.

Novca ima, samo je, kako je kazao, pitanje “imamo li ljudi”.

– Mi smo danas tenkovska velesila, imamo ogroman broj tenkova. Ipak, postoji jedan osnovni problem, a to je ljudstvo. Nemamo dovoljno ljudi. Ne može celu zemlju da nam brani jug Srbije. Vojvodina i Beograd, imamo katastrofalan problem tu – zaključio je Vučić.

Mišljenje kabineta

Aleksandar Vučić je govoreći o uvođenju obaveznog vojnog roka kazao da će prvo sačekati mišljenje svog kabineta.

– Moramo da pripremimo kasarne, da vidimo da li će to da traje i koliko, da li ljudi za vikend idu kući, ili radnim danima posle 5, 6 popodne, da imaju telefone, morate da upodobite novom dobu, ali prosto hoćete da imate vojsku ili ne – objasnio je predsednik.

2 COMMENTS

  1. TREBA SE ZAMISLITI

    Kao bivši vojnik, iz 60-tih godina, služio sam u Školi za rezervne oficire. Sa dvadeset godina, imao sam čast da živim u zajednici sa ljudima iz svih naroda bivše zemlje, i tada proširio znanje o različitim načinima života, i sprijateljio se sa mnogim mojim vršnjacima. I najvažnije, očvrsnuo i fizički i mentalno. Postao sam snalažljviji nego do tada. Od kuće sam bio daleko 1.192 kilometra, koliko je daleko Zadar od Niša. I moram reći da sam posle vojske mnogo čvršće stajao na svojim nogama.
    Danas sam svestan da su moji unuci(2), već stasali za vojsku, i da bi im vojska mnogo više pomogla da budu čvršći i razboritiji, kako i jesu i do sada. Zato smatram da je potrebno minimum pet meseci vojničkog života za prosečnu obuku! Naravno da shvatam
    da je za neke specijalnosti, potrebna i posebna obuka. I to uz sticanje fizičke kondicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here