pixabay.com

Kada odrastate, normalno je da vaši roditelji budu izuzetno prisutni u vašem životu – na kraju krajeva, vi se oslanjate na njih ne samo zbog emocionalne sigurnosti već i zbog samog alata vašeg preživljavanja.

Međutim, kako dete raste i postaje nezavisno, zdrav odnos roditelj-dete će se prirodno pretvoriti u nešto uravnoteženije. Roditelj će početi da posmatra svoje potomstvo kao svoju posebnu osobu sa validnim potrebama, željama i perspektivama vrednim potvrđivanja i podrške. Nažalost, ako vas je odgajala narcisoidna majka, malo je verovatno da je ovo bilo vaše iskustvo.

U stvari, Mija Amini, psihoterapeutkinja za traume, kaže da postoji sedam uobičajenih načina na koje narcisoidne majke imaju tendenciju da poremete odnose sa svojom decom. Samo ako ih primetite, možete početi da se izvlačite iz ovih toksičnih obrazaca, upozorava ona.

1. Svaki razgovor vrti oko sebe

Narcizam je u velikoj meri definisan kao nedostatak empatije kod osobe, te osećaj grandioznosti ili superiornosti. Zato narcisi obično stavljaju sebe u centar razgovora kad god je to moguće.

– Ona ima veštinu da temu svakog razgovora vrati na sebe, čak i kada ste vi tema – objašnjava Amini u nedavnom TikTok postu. Pokušajte da suptilno vraćate razgovore na neutralnije teme.

2. Njena ljubav vas uslovljava

Ako primetite da vaša majka klacka između toga da vas voli i da vas odbacuje, ovo je još jedan znak da je možda narcis. Iznenadne promene u komunikaciji vruće-hladno mogu značiti da svoju ljubav koriste kao oruđe za manipulaciju.

– Njihova naklonost je uslovljena i osećate je kao transakciju – kaže Amini.

– Poklanjaju vam pažnju i ljubaznost samo kada ispunjavate njihove potrebe ili činite da se osećaju dobro ili izgledaju dobro.

3. Koristi gaslajting

Gaslighting je još jedan uobičajeni simptom narcizma, kaže Amini. Ako je vaša majka narcisoidna, ona može da poriče ili zanemuje vašu percepciju stvarnosti, što vas dovodi do toga da se osećate zbunjeno ili dezorijentisano.

– One nikada ne priznaju vaš osećaj stvarnosti već preokreće situaciju, terajući vas da sumnjate u sopstvena sećanja i osećanja, insistirajući da su se stvari desile drugačije nego što možete da se setite – kaže psihoterapeutkinja.

4. Vaš najoštriji kritičar

Uobičajeno je da se obe strane osećaju kritikovano u odnosu roditelj-dete, ali ako primetite da je vaša majka uvek vaš najžešći kritičar, možda postoji dublji problem.

Narcisi su “majstori u davanju kritike, često oštre i lične, i kritikuju vas mnogo više nego što vas hvale ili podržavaju”, kaže Amini.

Ako primetite da vas roditelj redovno urušava šta god da kažete, ovo je veliki problem.

5. Redovno pravi dramu

Sve porodice imaju sukobe, ali ako primetite da vaša majka uživa u drami, to može biti znak da ima narcisoidne sklonosti.

– Ona uživa u haosu i sukobima samo da bi bila u centru pažnje ili potvrdila svoju dominaciju – objašnjava Amini.

Narcisoidna majka može da koristi preterani jezik, upliće se u namere ljudi ili bude fokusirana na tuđe neuspehe ili prestupe, sve u nastojanju da pojača intenzitet u odnosu ili da se ubaci u ulogu žrtve. Ako vidite da se ovo često dešava, to bi mogao biti znak da vaša majka ima narcisoidne osobine.

6. Drži vas zavisnim od nje

Kada ste fizički, emocionalno ili finansijski zavisni od nekoga, to pojačava neujednačenu dinamiku moći među vama. Narcisoidna majka će često namerno negovati tu zavisnost kako bi zadržala osećaj kontrole i superiornosti.

– Vaša nezavisnost je njihova neprijatnost. Svaki korak koji preduzmete ka svojoj autonomiji nailazi na otpor ili direktnu sabotažu – kaže Amini.

7. Traži od vas da težite njihovom odobravanju

Konačno, ako je vaša majka narcisoidna, usloviće vas da nešto što treba da zaradite ili postignete ne bi li vas volela.

– Ovakva vrsta majke koristi ljubav kao oružje, nudeći je kao nagradu za poštovanje i povlačeći je kao kaznu, što u vama stvara osećaj da morate tu ljubav da zaradite iznova i iznova – kaže Amini.

Ako primetite ovu osobinu, važno je da napravite korak unazad i date sebi svoje bezuslovno odobrenje. Usredsredite se na svoje snage, budite ponosni na svoja velika i mala dostignuća i pružite sebi podršku se nađete u nevolji.

Iako ne možete uvek da popravite narušenu dinamiku u vašim odnosima, možete zaštititi svoje mentalno zdravlje postavljanjem granica i praktikovanjem brige o sebi. Razgovarajte sa terapeutom da saznate više o tome kako zalečiti rane odrastanja sa narcisoidnim roditeljem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here