Terapija u Srbiji, zemlji glavoseča!

0

Vređa Srbe: Niko Dajkshorn, kolumnista sajta "Fudbal internešnal"
 

Naime, kolumnista Niko Dajkshorn je, poput nekih tabloida, opisao kako se Robin van Persi nalazio u rukama "neke vračare", ali je otišao mnogo dalje u pokušaju da Srbe prikaže kao čudovišta.
 

"Kada su u pitanju ‘medicinska rešenja’, Srbi su genijalci", ciničan je Dajkshorn, ali i vrlo neumesan u nastavku teksta: "To su u bliskoj prošlosti često pokazali. Bolesnim Hrvatima su za svaki slučaj sekli glave. Cilj opravdava sredstvo, a Srbi su u teškim okolnostima vrlo praktični ljudi. Govori se da su tokom rata bili u stanju da sela za samo tri minuta podele na muškarce i žene. Hrvatske žene su ipak često smele da zadrže glavu na ramenima", antisrpski i rasistički je raspoloženi Dajkshorn.
Kolumnista lista "Fudbal Internešnal" pokušao je i da "dočara" tretman kod doktorke Kovačević.
 

"Posle leta avionom od 19 sati Van Persi leži u šorcu na stolu, a oko njega četiri srpske žene koje u loncu mešaju placentu. Oko njih visi 12 zečeva, a onda ti uz komad kremena za vratom pričaju nešto lepo o tvojoj majci. To Van Persija ne brine – cilj opravdava sredstvo", zaključuje na izuzetno bezobrazan način "reportažu" o boravku mladog holandskog asa u Beogradu Niko Dajkshorn.
 

Vređali i Danka Lazovića

Bez straha da će bilo koga da uvrede i bez imalo etičke vrline u sebi, pa makar se radilo o slobodi pera i kolumni jednog novinara, Dajkhorn je već drugi Holanđanin koji je u proteklih godinu dana na ponižavajući i vrlo uvredljiv način pisao o srpskom narodu.
Pre njega to je učinio Jan Dajkgraf, koji je 19. novembra prošle godine u svojoj kolumni, ničim izazvan, Danka Lazovića nazvao "srpskim ratnim zločincom". Posle mnogo bure koja se digla oko toga (naše novine su o tome opširno pisale, a sve je došlo i do holandske televizije) Dajkgraf je sa svog sajta izbrisao pridev "srpski", ali nije uspeo da opere svoj ukaljani obraz.

Zbog svega navedenog Srbi iz Holandije obratili su se Johanu Derksenu, vlasniku lista i sajta "Fudbal Internešnal", gde je pomenuti tekst objavljen. On im je odgovorio "da je reč o slobodi pisanja i da stavke iz teksta ne treba shvatati ozbiljno".
 

Na tome se, međutim, naši ljudi neće zadržati, nego će se srpska zajednica u Holandiji obratiti antidiskriminacionoj ustanovi "Radar", koja bi trebala da interveniše ovim povodom.
 

Činjenica da je doktorka Kovačević uspešno pomogla brojne fudbalere da se vrate na teren i da oni iz najbogatijih evropskih klubova veruju i svedoče o njenom načinu lečenja ne brine mnogo Dajkshorna. Pričati o njegovom poznavanju Srbije i našeg naroda bilo bi samo nepotrebno trošenje vremena, kojeg Dajkshorn očigledno ima na pretek. Od srca mu savetujemo da umesto pisanja ničim izazvanih rasističkih tekstova, sedne u avion u Amsterdamu i poseti zemlju i narod o kojem je pisao najgrublje reči. Iznenadiće se, tvrdimo odgovorno, jer let ne traje 19 sati, a i glava će mu garantovano ostati na ramenima. Jedino od čega bi mogao da se "uplaši" je način na koji bi mu "čudovišta tokom poslednjih sukoba na Balkanu" ponudila gostoprimstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here