Lj. Mudrinić
NEVOLjAMA NIKAD KRAJA: Svijetlana Kljajić

Iako je većina praznika za nama, praznična radost proteklih dana je ipak stigla i u skromni dom mlade i polupokretne samohrane majke Svijetlane Kljajić (34) iz Sključana kod Kozarske Dubice jer su na njenu kućnu adresu prosleđena dva vredna dara iz daleke Australije.

Reč je o donaciji od 500 dolara koje su joj posredstvom Redakcije “Vesti” u Sidneju uputili humani zemljaci i prezimenjaci Ljubo i Miško Kljajić, ali i 200 dolara, takođe od humane Rajke Tarlać iz Sidneja.

– Našim divnim Kljajićima i Rajki hvala još jednom što su me se i ovog puta setili. Njihova iskrena i zdušna podrška ne mogu da nas ostave ravnodušnim. Bog im svako dobro dao, a zdravlje pre svega. Nama je svaki novčani dar veliki kao kuća i mnogo znači, a ovaj je i te kako dobro došao posle praznika da namirimo račune i još poneku muku koja nas pritiska – iskreno će je Svijetlana Kljajić.

A muka ima na pretek. Pored zdravstvenih tegoba koje je godinama prate, kao i onih egzistencijalnih, Svijetlanu, njenu majku Milku i ćerku Jovanu, snašla je nova nevolja od kada je zemljotres pogodio Petrinju i Sisak. Budući da su Sključani u neposrednoj blizini, zemljotres je značajno oštetio dimnjak na njihovoj nedovršenoj kući, a pukao im je i prozor.

– Ne znam ni sama šta bih vam rekla. Kod nas nevoljama izgleda nikad kraja. Nije bilo dovoljno to što sam preležala koronu, što nas računi pritiskaju sa svih strana, moralo je i to da nas pogodi. Na sreću, niko nije povređen, ali oštećeni dimnjak nam sada predstavlja veliki problem, budući da se grejemo na drva. Pristigle donacije nisu dovoljne da saniramo štetu, a deo dima nam se vraća u kuću. Majstori su nam rekli da će biti skupo da se to poravi, posebno što je sve staro i trošno. Zamolili smo za pomoć i opštinu, ali nema ništa od njihove pomoći. Zato se svelo sve na to da ako te se dobri ljudi ne sete, nemaš se čemu ni nadati. Teško nam je, ali se ne damo – rekla je Svijetlana, dodavši:

– Iskreno, strahujemo i od novog potresa, jer ne znamo šta bi nam to tek donelo. Kuća nam je nedovršena, a moramo da se borimo i s vlagom. Sve se to mora sanirati, ali nema se čime. Nas tri smo same i nemoćne da bilo šta tu promenimo. Jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo da će u nekom trenutku i za nas stići bolji dani i da ćemo uspeti da se izborimo sa svim nedaćama. Ono čega smo svesni, međutim, jeste da to same nećemo moći.

Ova mlada samohrana majka i veliki borac je naime, pre 14 godina, preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja – guillian bare sindrom, i u komi rodila zdravu ćerkicu, ali je nažalost ostala nepokretna.

Svijetlana je time ušla na listu medicinskih fenomena jer je tek četvrta u svetu koja je to preživela. Budući da je dugo bila u komi i da su je u životu održavali jedino aparati, njen oporavak je veoma spor. Nedostatak novca za konstantne rehabilitacije je takođe velika prepreka jer žive samo od skromnih mesečnih primanja majke Milke. Znaju to dobro Kljajići i Rajka Tarlać, koji ih već godinama na ovaj način usrećuju i ne dozvoljavaju da njena priča padne u zaborav.

Prvo obradovala ćerku

Budući da novcem koji je pristigao iz Sidneja Svijetlana ne može da sanira štetu na dimnjaku, a da se njenoj ćerki Jovani bližio rođendan, nije se dvoumila šta će prvo učiniti.

– Moja Jovana je odličan đak, skromno dete svesno situacije i moja najveća uzdanica. Mnogo sam ponosna na nju i zato sam od pristigle donacije odlučila da prvo nju obradujem nekim poklonom za 14. rođendan. Zato još jednom do neba hvala našim divnim zemljacima iz daleke Australije. Bez njih to svakako ne bi bilo moguće – navela je Svijetlana.

Još se nada da će ponovo hodati

– Kada se sve sagleda, dobro smo koliko možemo biti. Što se tiče mojih nogu, situacija je nepromenjena. Nekako mi se čini da iz dana u dan sve više imam osećaja u njima i baš me bole, ali kada ću i da li ću ponovo stati na njih, pitanje je i dalje bez odgovora. Iako je prošlo toliko godina od kada sam preživela jedno od najsmrtonosnijih obolenja, nada da ću ponovo hodati me nije napustila. Međutim, svaka prehlada me slomi i unazadi sve što sam mukotrpno pokušavala, baš kao što je i slučaj sa koronom. Moja Jovana je tu da me bodri i zbog nje nikad neću odustati od toga – kazala je Svijetlana.