Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kompanija Tesla treba da povuče na popravku skoro svih 2,2 miliona vozila koja je prodao u SAD od 2012, zbog toga što su neka svetla upozorenja na instrument tabli premala, objavila je danas američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA).

Agencija je saopštila da upozoravajuće lampice za kočnice na električnim vozila kompanije u vlasništvu Ilona Maska imaju manju veličinu slova nego što to zahtevaju savezni bezbednosni standardi, preneo je AP.

NHTSA kaže da to može da oteža čitanje kritičnih bezbednosnih informacija, povećavajući rizik od sudara.

Potreba za popravkom sistema upozorenja odnosi se na Teslin model “S” od 2012. do 2023, zatim na model “Ks” od 2016. do 2023, model “3” od 2017. do 2023, model “I” od 2019. do 2024. i “Sajbertrak” iz 2024. godine.

Tesla je već počela da objavljuje termine za ažuriranje ovih softvera, a vlasnici će biti obavešteni pismom od 30. marta.

NHTSA kaže da je taj problem registrovao 8. januara tokom rutinske revizije usklađenosti sa sigurnosnim pravilima.

Kompanija Tesla zasad je dobila tri zahteva potencijalno povezana sa ovim problemom, ali nema izveštaja o sudarima ili povredama.

Zbog cele situacije su akcije Maskove kompanije pale su za 1,3 odsto pre današnjeg otvaranja trgovanja.

NHTSA je i u decembru naložila Tesli da povuče više od dva miliona vozila da ažurira softver i popravi neispravan sistem koji treba da obezbedi da vozači budu upozoreni kada koriste autopilot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here