wikipedia.org
Nikola Tesla

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da su reakcije Srbije zbog navodnog hrvatskog prisvajanja Nikole Tesle preterane.

– Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko poreklo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim poreklom. I tu nema nikakvog problema – rekao je Grlić Radman za zagrebačku N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, primera slavnih osoba sa dvostrukim identitetom ima svuda u svetu i kao primer je naveo Nikolu Šubića Zrinjskog koga slave i Hrvati i Mađari.

– U svakom slučaju, u jednom dijalogu možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čoveka svetskog glasa. On je univerzalni čovek koji je pridoneo čovečanstvu – rekao je ministar.

7 COMMENTS

  1. Teslom se mogu ponositi srbi,a Hrvati su ga kao Srbina izopštili ali bi sad malo od njegove slave.Teslom se mogu ponositi jedino Srbi a i ceo svet jer mu je srpska majka rodila GENIJA.

  2. Koji licemeri o naroda, a zašto se ne ponose i sa onih 250 000 prognanih Srba koji su isto tako kao Tesla rodjeni na njihovom tlu.

  3. >I ja sam nekada bio hrvat.< upravo sam sada hteo to da napishem – koliko je od tih 250 hiljada ljudi, bilo lepih, pametnih, obichnih, neobichnih ljudi… i svi su izbacheni napolje – da je gospodin tesla bio ziv, morao bi prvo da kolonom doputuje do beograda.

  4. Због Тесле би се могли постидети и Срби и Хрвати. Морао је да напусти родни крај да би урадио нешто за живота. И дан данас, ко год има мало памети у глави бежи за Балкана.

  5. A da je bio vezan za Hrvatsku, pokazuje Teslin odgovor iz 1936. kad mu je Vladko Maček poslao čestitku za 80. rođendan u kojoj je pisalo: “Velikom sinu naroda srbskoga a domovine Hrvatske, vodji čovječanstva u borbi sa prirodom, čestita u ime hrvatskog naroda dr. Vladko Maček”. Tesla je odgovorio: “Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti. Jednako se ponosim moga srbskoga roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni. Nikola Tesla.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here