Test orijentacije u decembru

0

Kako je objasnio Anton Ofner, zadužen za obrazovanje u Privrednoj komori Beča, provera se obavlja uz kompjutersku podršku i prvenstveno je orijentisana na test prijave za učenike u privredi.

 

Učenici AHS najbolji

Pri prvom velikom pokušaju ovog testiranja prošle godine učenici škole AHS su se pokazali znatno boljim nego učenici nove srednje škole i bečke srednje škole (specijalne forme nove srednje škole).

– Cilj je da se pokažu talenti i slabosti učenika i da im se u veoma osetljivoj životnoj fazi ponudi pomoć pri orijentaciji – istakao je Ofner predstavljajući ovaj zajednički poduhvat.
Kako je objašnjeno, namera je da se učenicima pokaže šta se u privredi od njih očekuje.

Planirano je da testom bude obuhvaćeno više od 16.000 učenika osmog razreda različitih tipova škola. Pri tome će biti provereno njihovo znanje iz sedam kategorija. Biće testirani u kategorijama praktičnog računanja, nemačkog, razumevanja tekstova, koncentracije, logike, engleskog i tehničkog razumevanja.

Na taj način će učenicima biti omogućeno da provere svoje znanje i lakše donesu odluke o budućem obrazovnom i poslovnom putu.

Rezultati ovog testiranja biće poznati u januaru i biće na raspolaganju na uvid školi i učenicima. Učenici će moći da analiziraju rezultate i o njima razgovaraju sa nastavnicima.

Ofner objašnjava da privreda želi time da se obrati ne samo učenicima nove srednjih škola, već pre svega takođe i učenicima takozvanih Opšteobrazovnim višim školama  (AHS).

On je ukazao da svaki peti učenik višeg uzrasta ovog tipa škole (AHS) prevremeno napušta školovanje ili se odlučuje da pređe na neki drugi tip školovanja. Kako je dodao, istovremeno se sve manje učenika odlučuje za neki zanat, iako broj zanatskih smerova stalno raste.

Predsednica školskog saveta Suzana Brandštajdl je objasnila da se zalaže za eksternu proveru učenika i smatra da to služi kao povratna informacija za škole, koje pripremaju naraštaje za privredu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here