Instagram
Dejža Heris, ćerka repera Ti Aja

Zakonodavci u Njujorku pokušavaju da zabrane „testiranje nevinosti“ nakon što je reper Ti Aj rekao da vodi ćerku, Dejžu Heris.

Kontroverza oko američkog repera Ti Aja, koji je rekao da vodi osamnaestogodišnju ćerku Dejžu Heris kod ginekologa da joj jednom godišnje „proveri himen“ je već dobila naziv #HymenGate. On je takođe pohvalio i brzinu rada lekara: „Brzo mi daje rezultate“.

Zakonodavci države Njujork sada žele da zabrane „testiranje nevinosti“ – praksu proveravanja da li je himen (tanko tkivo koje može delimično da prekriva vaginu) žene ili devojke pokidan, kako bi se utvrdilo da li je imala seksualni odnos.

Oblik nasilja nad ženama

„Prosto sam zaprepašćena i zgrožena“, rekla je Mikael Solaž, članica skupštine Njujorka koja zagovara zakon kako bi se obustavila ova praksa.

„To je oblik nasilja nad ženama i devojčicama“, izjavila je za BBC.

„Ti Ajevi komentari i ispitivanja koje vrši na ćerci su neprihvatljivi. On šalje poruku da su žene vlasništvo, a to je pogrešno“, rekla je Solaž.

Sličan prateći predlog zakona je donet i u državnom Senatu, gde o njemu odlučuje pravni odbor.

„Ova praksa, kako je i opisana, je uznemiravajuća, nema nikakvu medicinsku vrednost i ne bi trebalo da postoji kao opcija u ovoj, niti u bilo kojoj državi“, rekla je Melisa Derosa, sekretarka guvernera i predsedavajuća u Savetu za žene i devojčice.

Reper Ti Aj

Kako se radi test nevinosti?

Iako su provere nevinosti još uvek uobičajene u barem 20 zemalja u svetu – po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – nemaju medicinski značaj i često se smatraju bolnim, ponižavajućim i traumatičnim za žene.

Provera nevinosti se takođe naziva „testiranjem sa dva prsta“ jer lekar ubacuje dva prsta u vaginu žene da bi proverio da li je himen neoštećen.

Stručnjaci u oblasti zdravlja kažu da ovo nije samo nenaučno, štetno i kršenje ljudskih prava žene – već je i besmisleno: nije moguće razlikovati „devičanski“ himen od „nedevičanskog“, a može da dovede do štetnih posledica po mentalno, kao i fizičko zdravlje.

SZO, agencije UN za ljudska prava i za položaj žena su osudile ovu praksu kao „medicinski bespotrebnu“, i zatražili zabranu na globalnom nivou.

„Testiranje nevinosti potiče iz ukorenjenih sistema diskriminacije žena i devojčica“, navodi se u saopštenju SZO.

Dodaje se da „ono dalje jača društveno-kulturološke norme koje uvećavaju nejednakost žena, uključujući i stereotipne poglede na ženski moral i seksualnost, a služi da bi se vršila kontrola nad ženama i devojčicama“.

Ćerka se povukla sa društvenih mreža

Otkako je izbio skandal, reperova ćerka Dejža Heris se povukla sa društvenih mreža, ali ne pre nego što je otpratila tatu Ti Aja sa Tvitera i Instagrama, navodi se u brojnim medijima. Pre nego što se isključila, navodno se uključila u raspravu – ali ne objavljivanjem stavova, već lajkovanjem komentara njenih pratilaca, kao što je jedan koji je glasio:

„Ovo je odvratno, posesivno i kontrolišuće *fuj*“, a drugi: „Ovo je više nego posesivno“.

Reper Ti Aj, muzičar koji je osvojio tri Gremi nagrade i čije je pravo ime Kliford Heris, izneo je ove komentare dok je učestvovao u američkom podkastu koji se zove Devojke kao mi (Ladies Like Us).

Kada je upitan o seksualnom obrazovanju svoje dece, rekao je:

„Ne samo da smo imali razgovor o tome, već imamo godišnji odlazak kod ginekologa da proverimo njen (Dejžin) himen. Da, ja idem sa njom i reći ću da je, od njenog 18. rođendana, njen himen još uvek netaknut“.

Istaknuto je da himen žene može da se ošteti i mimo seksualne aktivnosti.

Ti Aj je rekao:

„Onda oni (doktori) dođu i kažu, ‘Pa, samo želim da Vam stavim do znanja da postoje i druge stvari pored seksa zbog kojih himen može da se ošteti, kao što je vožnja bicikla, atletika, jahanje konja i druge vrste sportske fizičke aktivnosti’.

„Pa sam rekao – ‘Slušaj, doco, ona ne jaše konje, ne vozi bicikl, ne bavi se sportom. Samo ti proveri himen i daj mi brzo rezultate'“.

Lekari kažu da, dok himen može da se razvuče ili pokida tokom seksa, takođe može da se ošteti tokom fizičke aktivnosti ili upotrebom tampona. Pored toga, mora da se uzme u obzir i da se „ne rađaju sve devojčice sa himenom“, navodi Američki univerzitet za akušerstvo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime