EPA/Ali Haider

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les izjavio je da su “Albanci (na Kosovu) zabrinuti za bezbednost svoje teritorije i ne žele da daju autonomnu oblast Srbima kada nisu sigurni da će uspeti da zadrže ostatak”.

– U nedostatku bilo kakve šanse za priznanje od strane Srbije, jedina prava opcija da Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom. To je takođe, ono što većina kosovskih Albanaca želi pošto je Kosovo veštačka tvorevina, država kojoj nedostaje nacija – rekao je Les za današnji Blic.

Kako je ocenio, dugoročno gledano, velika Albanija je “skoro neizbežna”.

On je naveo da “ne vidi nikakvu neposrednu perspektivu da Kosovo ili Albanija poguraju ovaj cilj dalje od nivoa retorike zbog međunarodnog veta i povremenog simboličnog gesta”.

– U stvarnosti, pretpostavljam da će čekati, kao što čekaju i drugi u regionu, na promenu geopolitičkih okolnosti i dolazak vremena kada će velike sile pristati na široko preuređenje Balkana – rekao je Les.

On je ovako, uoči sastanka u Briselu, komentarisao aktuelne događaje i izjavu političkog analitičara Nedžmedina Spahiua, koji je rekao da “veliki deo albanske zajednice ne veruje da će ta država postojati za nekoliko godina”, i da zbog toga Srbi ne mogu tako lako da prihvate državljanstvo Kosova.

– Imam nekoliko desetina opklada sa meni bliskim ljudima da posle tri, deset ili 20 godina, država Kosovo neće postojati, što znači da ljudi ne veruju u državu Kosovo. Кako ćemo ubediti srpsku manjinu, koja ne može tako lako da prihvati novu realnost, ne može tako lako da prihvati državu Kosovo, kada veliki deo Albanaca ne veruje da će država Kosovo postojati – rekao je, između ostalog, Spahiu.

3 COMMENTS

  1. Bas tako,Platis 15 eura autobusku povratnu kartu Pristina-Durres ,ides za sat vremena n’a more u Albaniju,Suncas se i ocupas u Plazu cjeli dan pa se vratis u 19 sati veceras doma u Pristinu,Ti je Zivot i Raj,Pozivam sve Kosovare Srbske nacionalnosti,nase stage komsije da probaju to,Pusti politique,Uzivaj u plazu

  2. Ja tebe pozivam da uzmeš konopac od 22 mm prosjeka i da se objesiš o drvo pa ćeš pravo u raj za uvjek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here