Tisen Krup navodno planira 10.000 otkaza

0

Radnici Tisen Krup zabrinuti za svoja radna mesta

 

Otpuštanje tolikog broja ljudi bi, kako se ističe, trebalo da bude sastavni deo mera štednje kojima je predviđeno da ta kompanija u svojim pogonima u svetu tokom fiskalne godine (koja je započela 1. oktobra ove, a završava se 30. septembra 2010. godine), ukine ukupno do 20.000 radnih mesta.

Cela grupacija "Tisen Krupa" zapošljava širom sveta više od 199.000 ljudi. Portparol kompanije je, prema navodima medija, tim povodom izjavio da se ne radi o novim podacima.

Od janura otpušteno 12.000 radnika

 

U prethodnoj fiskalnoj godini, koja je završena 30. septembra 2009., ta nemačka kompanija, koja spada među najveće proizvođače čelika u svetu, usvojila je plan smanjenja troškova za više od milijardu evra.

Od januara do septembra ove godine "Tisen Krup" je u svojim kompanijama širom sveta već ukinuo oko 12.000 radnih mesta.

On je podsetio da je "Tisen Krup" već ranije objavio da će prodati svoju firmu "Industriservis" (Industrieservice) koja zapošljava oko 9.000 ljudi, većinom u Nemačkoj, kao i da se sprema da restrukturalizuje svoja dva lokalna brodogradilišta, gde će promene pogoditi oko 3.500 zaposlenih.

Osim toga, kako je istaknuto, "Tisen Krup" i nadalje pregovara o prodaji svog američkog dela u kome radi oko 5000 ljudi.

Generalni direktor grupacije "Tisen Krup" Ekhard Šulc (Ekkehard Schulz) je pre dve sedmice u izjavi nemačkim medijima najavio da će ta kompanija u fiskalnoj 2009/2010. godini otpustiti još oko 20.000 ljudi, pošto zbog privredne krize moraju značajno da smanje troškove.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here