Titula Kresoviću

0

Pobednik Velimir Kresović

Najviše takmičara je bilo iz Hamburga (10) i Berlina (9), a zatim iz Bilefelda, Beča, Segedina, Heilbrona, Štutgarta, Karlsruea, Frankfurta, Ciriha i Frajburga.

 

Domaćin prvenstva je bio Šahovski klub Centralnog saveta Srba Hamburg, a pokrovitelj "Vesti", koje su obezbedile pehare.

 

Prvenstvo je organizovano uz veliku podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu, Ministarstva srpske dijaspore, Sportskog i Šahovskog saveza Srbije, kao i Centralnog saveta Srba u Nemačkoj.

Pod zastavama Evropske zajednice, Srbije i Nemačke prvenstvo je otvorio konzul iz Hamburga, Spasoje Milićević.

 

Početak šahovskog nadmetanja su i uveličali predsednik Evropske šahovske organizacije Todor Lojpur, Horst Betke iz GENj Curio-Hausa i prof. dr Stojanka Aleksić, predsednik CŠ u Nemačkoj. "Zakitili" su ga predstavnici SKUD "Mladost" iz Hamburga u narodnim nošnjama.

 

Ani pehar i simpatije

 

Najveća pažnja i sve simpatije tokom prvenstva pripale su maloj Ani Adžić (10) iz Segedina, koja je je pre dve godine počela da igra šah, a kod kuće već ima 32 medalje od kojih deset zlatnih i devet pehara, a osvojila ih je na takmičenjima u Segedinu, Berlinu, Kanjiži i Hamburgu.
– Tata je moj najbolji učitelj. Obećavam da ću uskoro biti bolja od njega – rekla je veselo najmlađa učesnica.
Ana je sa porodicom napustila Hamburg odmah po završetku turnira, pošto je žurila da stigne na prvenstvo Srbije u Sokobanji.

Takmičenje se odvijalo na 17 tabli. Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre 30 minuta po igraču.

 

Parovanje je posle svakog odigranog kola vršeno kompjuterski, a sudio je Jorg Miler iz Hamburga. Turnir je protekao bez ikakvog zastoja i nepravilnosti, u prijateljskoj atmosferi.

Najuspešniji na prvenstvu je bio Velimir Kresović iz Karlsruea. On je osvojio prvo mesto i veliki prelazni pehar za svoj klub, koji je do ovog prvenstva pripadao klubu u Hamburgu, kao i pehar u trajno vlasništvo. Njemu je pripala i novčana nagrada od 500 evra.

 

Pobedniku je znamenja uručio konzul Milićević koji je ujedno čestitao domaćinima na dobroj organizaciju i poželeo da turniri budu iz godine u godinu sve masovniji i uspešniji.

Drugo mesto osvojio je Dušan Nedić iz Hamburga, a treće Berlinac Milenko Mandić.

Specijalne nagrade su pripale: Jeleni Maslić (najuspešnija u ženskoj konkurenciji), Oliveru Pajiću (najuspešniji omladinac), Ani Adžić (najuspešnija omladinka) i Dušanu Nedić (pobedniku blic turnira).

Sledeće , 16. pojedinačno šahovsko prvenstvo amatera srpske dijaspore iz cele Evrope održaće se u Segedinu 2012.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here