Sunčanje u toplesu izlazi iz mode u Francuskoj, a istraživanja su pokazala da strah od uznemiravanja i kritike izgleda podstiču žene da nose gornji deo kupaćeg.

Jedna od pet žena u francuskoj ispod 50 godina reklo je da se sunča u “monokiniju” i one čine 28%, dok je 1984.godine procenat žena koje su se sunčale u toplesu bio 43%.

Mlade žene između 18 i 25 godina kažu da su uznemiravanje, kritika o njihovom telu i “piljenje” muškaraca u njih, najveće prepreke zašto ne žele da se sunčaju bez gornjeg dela kupaćeg kostima.

I dok Francuska važi za zemlju slobode, jednakosti i bratstva, Francuskinje su sramežljivije od svojih evropskih suseda zbog skidanja na plaži, u poređenju sa Špancima (48%) i Nemcima (34%).

Profesor političkih nauka na univerzitetu u Reimsu i autor knjige na francuskom jeziku “Ženska tela, bitka intimnosti” kaže da su za ovaj pad krivi marketing i društveni mediji a ne skromnost.

“Žene osjećaju da njihove grudi ne izgledaju dovoljno dobro, pa ih skrivaju”, rekla je ona za AFP. I dok društveni pokreti mogu da podstaknu pozitivnost tela, mi “još uvek imamo dug put”, rekla je ona.

Anketa za francuski sajt VieHealthi.com upitala je 5,026 žena iz Francuske, Italije, Španije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva o svojim navikama na sunčanje u online anketi u aprilu.
Dok su žene u dobi od 18 do 25 godina najviše zabrinjavale imidž tijela i pestiranje, Francuskinje su u cjelini dale rizik od oštećenja od sunca kao njihov najveći poticaj da ostanu pokriveni.

“To se može objasniti uspjehom poruka o javnom zdravlju o rizicima od sunca”, rekao je Fracois Kraus, koji je vodio studiju, francuskom dnevniku Le Parisien.

Ženska odjeća za plažu je sporno pitanje u Francuskoj, a toplotni talas trenutno guši zemlju i ponovo rasplamsava spor oko upotrebe islamskih burkinija u punom tijelu.
Burkini su podijelili Francusku, zemlju koja ima najveće muslimansko stanovništvo u Evropi, ali ima i stroge sekularne zakone. Sve veća strpljivost da se prikrije ima svoje granice, pokazuje istraživanje.

U odgovoru na pitanje “Da li vam smeta da vidite ženu u burkini na plaži?”, 68 posto Francuza je reklo “da”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here