Tanjug/AP
Predsednik USA Donald Tramp kreće u obilazak pogođenih područja

Američki predsednik Donald Tramp krenuo je u posetu primorskim delovima Luizijane i Teksasa, država u Meksičkom zalivu koje je razorio uragan Lora.

Delovi tih država su bez struje i vode, a operacije raščišćavanja se odvijaju po vrelom, vlažnom vremenu.

Četrnaest osoba je nastradalo kada je uragan četvrte kategorije pogodio područje u četvrtak ujutru. Više od polovine žrtava se otrovalo ugljen-monoksidom zbog pogrešne upotrebe generatora.

Tramp će prvo posetiti Lejk Čarls u Luizijani, grad sa oko 80.000 stanovnika koji je pretrpeo velika oštećenja zbog Lore. Procenjuje se da je više od 220.000 ljudi u Lejk Čarlsu bez vode, prema podacima Sekretarijata za zdravstvo Luizijane.

Gradonačelnik Lejk Čarsla Nik Hanter izjavio je da su fabrike za prečišćavanje vode “dobro oštećene” i da se još ne zna kada će se ponovo uspostaviti snabdevanje strujom.

Tramp će takođe posetiti obližnji Orindž u Teksasu, grad sa više od 18.000 stanovnika u području čija ekonomija zavisi od fabrika hemijskih proizvoda. Guverner Teksasa Greg Abot kaže da je to područje imalo sreće zato što je Lora načinila blagi zaokret ka istoku, i tako su sprečeni veliki talasi koje su predviđali meterolozi.

Dan pre posete regionu, Tramp je proglasio stanje prirodne katastrofe u Luizijani, čime se otvaraju sredstva iz federalnog budžeta za pomoć pet okruga koji su bili na direktnom putu uragana.

Nakon što se blizu 20.000 radnika elektrodistribucije uključilo u rad na ponovnom uspostavljanju struje u područima oštećenim u uraganu, demokratski predsednički kandidat Džo Bajden:”Vreme krize iznese na videlo ono najbolje kod nas Amerikanaca – i sada to vidimo posle uragana Lora.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here