EPA-EFE/Shawn Thew

Nekoliko meseci pošto je napustio Belu kuću, bivši predsednik SAD Donald Tramp je navodno razgovarao o poverljivim informacijama o američkim nuklearnim podmornicama sa članom svog kluba Mar-a-Lago, jednim australijskim milijarderom koji je potom te informacije podelio sa mnogim drugim ljudima.

Među onima kojima je navodno rekao te informacije je više od desetak stranih zvaničnika, nekoliko njegovih zaposlenih, kao i nekoliko novinara, tvrde dobro upućeni izvori.

Potencijalno otkrivanje poverljivih informacija prijavljeno je timu specijalnog tužioca Džeka Smita dok je istraživao Trampovo navodno gomilanje poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, rekli su izvori za Ej-Bi-SI Njuz (ABC News).

Informacije bi mogle dodatno da rasvetle Trampovo postupanje sa osetljivim vladinim tajnama.

Tužioci i agenti FBI-a su najmanje dva puta ove godine ispitivali člana Mar-a-Laga, Entonija Prata, šefa američke kompanije koja se bavi pakovanjem.

Prat je, navodno, rekao istražiteljima da mu je bivši predsednik preneo dve informacije o podmornicama – koliko nuklearnih bojevih glava nose američke podmornice sa balističkim raketama i koliko blizu takvim brodovima ruska podmornica mora da se približi da bi ih otkrila.

Oba ova podatka su među najstrože čuvanim tajnama američke mornarice.

Izvori su, navodno, rekli za ABC da je Prat podelio ono što je Tramp rekao sa najmanje 45 drugih ljudi, uključujući 10 australijskih zvaničnika i troje bivših premijera.

Iako je Prat rekao istražiteljima da ne može da kaže da li je ono što je Tramp govorio o američkim podmornicama bilo stvarno ili samo “prazna priča”, istražitelji su ipak tražili od Prata da ne ponavlja podatke koje mu je Tramp navodno rekao, sugerišući da bi informacije mogle biti previše osetljive da bi se dalje prenosile.

Nije poznato da li su informacije tačne, ali je Smitov tim istražio navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here