EPA-EFE/Erin Scott
Donald Tramp

Izborni štab Donalda Trampa podneo je tužbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džoržiji zbog načina prebrojavanja glasova, najnovija je vest koja stiže iz SAD u vezi s izborima.

Većina američkih medija izveštava da Džo Bajden posle naknadnog brojanja u nekoliko država ima 264 elektora i da mu nedostaje još samo šest elektorskih mandata za pobedu.

Nakon što je osvojio saveznu američki državu Viskonsin, demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden je po prethodnim izveštajima imao 248 elektorskih glasova, dok republikanski kandidat Donald Tramp ima 214 glasova.

Za pobedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

Protesti i sukobi na ulicama

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica republikanaca koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, dok simpatizeri demokrata pozivaju zvaničnike da “prebroje svaki glas”.

U Njujorku su hiljade prodefilovale pored ukrcanih luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše Gardijan.

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su “veliku štetu” u Portlandu, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On tvrdi da tamo demokrate hoće da “pokradu” izbore i da je u toku “velika prevara.

Bajden: Verujemo da ćemo biti pobednici kad se glasanje završi

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da volja naroda i samo ona odlučuje ko će biti predsednik Sjedinjenih Država.

– Nisam ovde došao da proglasim da smo pobedili, već da kažem da kad se prebrojavanje završi, verujemo da ćemo biti pobednici – rekao je Bajden.

Poruke iz Bajdenovog štaba: Već je pobedio

Menadžer Bajdenovog izbornog štaba izjavio je da veruje da je demokratski kandidat na putu da pobedi na izborima i tvrdi da je već pobedio u Viskonsinu.On je rekao da će Bajden do kraja dana imati preko 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu, kao i da bi pobedio kada bi se sada prestalo sa brojanjem glasova, prenosi Rojters.

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ponovo se oglasio na Tviteru, a ovoga puta kako bi ukazao na brojanje glasova u korist demokratskog kandidata u tri ključne države – Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu. Kako navodi “svuda pronalaze glasove za Bajdena” i trude se da nadomeste razliku koju Tramp ima u Pensilvaniji, a koja, prema njegovim navodima, iznosi 500.000 glasova.

Trampov štab očekuje pobedu

Izborni štab američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa saopštio je danas da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje. “Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here