Traže slamku spasa

0

Dosadašnji predsednik BSM i ponovo izabrani prvi čovek kluba Miodrag Kreculj kaže da za desetak dana preti zatvaranje, jer bez novaca nema ni uslova za rad.

 

TEŠKO DO OPSTANKA: Igrači, trener i deo uprave BSM

Zbog takvog stanja i na nedavno održanoj godišnjoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 18 članova i gostiju, dominirala je tema neizvesne budućnosti ovog sportskog kolektiva. Tokom rasprave nije se stiglo do "spasonosnog" rešenja, nego je zacrtana trasa koja podrazumeva i korak nazad u takmičarskom smislu, jer je realno očekivati ispadanje u Drugu regionalnu ligu. Ako se to dogodi, a neće biti nikakvo iznenadjenje, u nižem rangu se mogu očekivati i neke pogodnosti, u prvom redu kada je reč o propisima koji regulišu broj stranaca u ekipi. To podrazumeva i manje troškove.
 

Od početka na začelju

 

Od ulaska u viši rang, košarkaši BSM nisu uspeli da se odlepe od začelja tabele sa 14 klubova. Prvi deo prvenstva ekipu je vodio trener Johan Marku. koji je ostvario jedan trijumf . Posle njega došao je bivši igrač i trener ovog kluba Rade Marić, koji je na početku zabeležio dve pobede, a posle toga usledila je serija poraza. Trenutno, BSM posle 22. kola zauzima poslednje mesto sa tri pobede i 19 poraza. Naš tim ima 23 boda, tri manje od pretposlednjeg TG 48 Vircburga.

 

Kada govori o materijalnoj situaciji, Kreculj ne propušta priliku da istakne da naš klub vodi bitku sa nemačkim klubovima koji imaju "50 puta veći budžet" i koji predstavljaju prave institucije u sportskom i organizacionom smislu. Kreculj priznaje da je napravljena "greška u koracima", jer je klub ostao bez podmlatka i igračke baze, ali i prihvatio pregolem zalogaj – ulazak u viši rang, iako objektivno nije bio spreman. Cela koncepcija oko ulaska u Prvu regionalnu ligu temeljila se na dogovorima sa beogradskom firmom "Milenium", koja je u poslednjem trenutku odustala od uloge generalnog sponzora. Dodatno su celu stvar zakomplikovali propisi u Prvoj regionalnoj ligi, po kojim svaka ekipa može imati samo dva stranca na parketu.
 

Basket Srbija Minhen pratili su i objektivni problemi, jer je sedam igrača iz sadašnjeg sastava van stroja. Najčešći razlog su povrede, tako da je poslednju utakmicu odigralo samo petoricu košarkaša, jer nisu imali zamenu!
Analiza stanja je do sada činjena mnogo puta, ali je prvi put ukazano na to gde bi mogao biti izlaz iz sadašnje nimalo zavidne situacije.
 

Još jedan poraz

 

U 22. kolu Prve regionalne lige Basket Srbija Minhen je bila domaćin favorizovanom BG Leitershofen/Stadtbergen i glatko izgubila – 99:81. BSM je igrala sa šestoricom košarkaša i dosta dobro parirala boljem rivalu.
BASKET SRBIJA MINHEN: Ljubičić 3, D. Nzanzala 12, Tarbiat, S. Nzanzala 22, Čigni 19, Voker 25.

 

– Za nas je ispadanje u Drugu regionalnu ligu realnost. Odigraćemo ovu sezonu i od sledeće pripremati se u povoljnijim uslovima. U prvom redu to se odnosi na manje troškove, ali i broj igrača stranaca u ekipi. Uz sve to, odmah ćemo krenuti u osnivanje podmlatka, kako bi stvorili osnovu za kasnije. Iskustvo govori da sa decom dolaze roditelji, a medju njima su potencijalni članovi Uprave, sponzori i prijatelji kluba – kaže Kreculj.
 

Nova uprava

 

Za predsednika je ponovo izabran Miodrag Kreculj, iako je tokom Skupštine govorio o ostavci i želji da neko drugi nastavi ovaj posao. Potpredsednik je Budimir Hristov, blagajnik i tehnički direktor Milorad Perduv, menadžer marketinga Zoran Petronijević, sportski menadžer Toni Hed, zapisničar Verica Hristov, ekonom Dragan Ristić. Za skauting i odnose sa javnosti brinuće Štefan Forster, kontrolu finansija obavljaće Dušan Radić, a trener će i dalje biti Rade Marić.

 

Učesnici godišnje skupštine ocenili su da bi to mogao biti put izlaska iz krize u koju je zapao ovaj naš klub, koji je godinama "znao samo za rezultatske uspehe". Posle mnogo obećanja i nada u pomoć, ispostavilo se da, ipak, najveća snaga leži u osloncu na sopstvene snage i odlučnosti da se načini zaokret u pozitivnom smeru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here