Vesti
Tom Trbojević

Srbin je najbolji ragbista Australije! Apsolutno zasluženo Tom Trbojević je poneo Dejli M medalju, priznanje koje se dodeljuje igraču godine u NRL ligi, koja mu je uručena na svečanosti u Brizbejnu.

Snažni fulbek Menli Si Iglsa ove godine je bio strah i trepet za rivale. Ove sezone je na samo 18 odigranih mečeva postigao 28 trajeva i asisistirao saigračima za još 28. Kada se zna da je njegov primarni zadatak u timu da zaustavlja protivničke igrače, ovakav ofanzivni učinak iz druge linije predstavlja istinski podvig kakav se retko viđa u ragbi liga sportu.

Trbojeviću je najprestižnije godišnje priznanje u NRL pripalo sa 35 poena sakupljenih tokom sezone, dok je najbliži pratilac Nejtan Kliri iz Penrit Pantersa osvojio 30. Tomov podvig je veći kada se zna da je zbog povrede propustio devet utakmica na početku sezone i da je tako postao osvajač Dejli M medalje sa najmanje odigranih utakmica. U čak 11 rundi bio je biran za igrača kola, što nikad nikome nije pošlo za rukom.

Trbojević je treći igrač Menlija koji je dobio Dejli M medalju. Pre njega su je poneli samo Klif Lajons i Met Orford, kao i plejada vrhunskih asova koji su obeležili decenije ovog popularnog sporta u Australiji.

– Kad sam pre dodele ponovo čitao ko je sve u prošlosti dobijao ovu medalju, shvatio sam koliko je posebno naći se među takvim legendama. Ovo je nešto što nikada neću zaboraviti. Hvala treneru i saigračima, čija je zasluga ogromna. Bez njih ovaj uspeh ne bi bio moguć – rekao je Tom Trbojević.

Novinari koji prate ragbi prozvali su Trbojevića “prototipom modernog ragbi liga igrača”. U odbrani stiže da zatvori sve,a u napadu se kao metak ubacuje iz druge linije i snagom, brzinom i neprevaziđenim osećajem za igru osvaja poene za svoju ekipu. Pored priznanja za igrača godine, proglašen je i za najboljeg fulbeka u ligi.

Na dodeli priznanja uz Toma su bila braća i saigrači iz ekipe Menlija – stariji Džejk i mlađi Ben koji je nedavno postao prvotimac Si Iglsa. Roditelji Džon i Melisa, kao i najmlađi brat Luk su dodelu pratili iz porodične kuće u Mona Vejlu, pošto zbog restriktivnih mera nisu mogli da otputuju iz Sidneja za Brizbejn.

Da je Tom oduvek bio vanserijski talenat i da se od malena znalo da će od njega biti pravo sportsko čudoi svedoče i reči njegovog brata Džejka.

– Tom je još kao šestogodišnjak kapirao ragbi i već tada je počeo da provodi sate ispred televizora gledajući utakmice NRL-a i upijajući svaki detalj. Još tada se izdvajao od druge dece, bio je visok, mršav i brz, a pošto je tako mnogo gledao ragbi na TV-u, uvek je znao gde treba da bude i kako da se kreće na terenu. Starijima koji su ga gledali tada nije bilo jasno kako jedan klinac može toliko da poznaje sport – ispričao je Džejk o mlađem bratu.

Može se reći i da je Tom Trbojević na neverovatan način uspeo da preokrene godinu koja nije počela kako treba i koja je pretila da se pretvori u košmar. Naime, u februaru je viđen na šetalištu u Menliju kako se trka sa jednim navijačem koji je želeo da proveri da li je brži od Turbo Toma.

Uvek prirodan i spreman da izađe u susret fanovima, as Menlija je prihvatio izazov i prilikom tog sprinta teže povredio butni mišić. Kaže, taj momenat bio je prekretnica njegove karijere.

– Mnogi verovatno ne shvataju koliko je to bio važan trenutak. Bio sam svestan da takvom bizarnom povredom nisam ni sebe ni svoj klub prikazao u dobrom svetlu. Morao sam da se nosim s tim i tada sam odlučio da promenim neke stvari i da postanem najbolja verzija samog sebe. Jednostavno, shvatio sam da sam pre svega ragbista i želim da igram, a da to do sada nisam dovoljno dobro radio – objasnio je Trbojević prelomni momenat karijere.

Dečak iz Mona Vejla

Tom Trbojević je rođen 2. oktobra 1996. u Mona Vejlu, na severnim plažama Sidneja, gde se posle Drugog svetskog rata nastanio veliki broj srpskih emigranata, među kojima i njegov deda Petar. Odmalena Tom je zajedno sa Džejkom igrao ragbi, ali se dobro pokazao i kao igrač kriketa i futija.

Međutim, ljubav prema ragbiju je pobedila i sa nekih 15 godina izabrao je da se posveti samo tom sportu. Deceniju kasnije jasno je kao dan da je napravio najbolji izbor.

Braća Trbojević: Džejk (prvi s leva), Tom i Ben (drugi i prvi zdesna)

Naučili Ozije da izgovaraju – Trbojević

Što zbog prezimena, što radi fizičkih predispozicija – brzine, eksplozivnosti i atletske građe – Tom Trbojević je još pre nekoliko godina poneo nadimak Tomi Turbo. Takođe, zbog njega i njegovog brata Džejka su i Australijanci naučili pravilno da izgovaraju za njih komplikovano srpsko prezime Trbojević.

Zanimljivo da je ranije ove godine, đacima u školi Menli Vilidž dat sledeći zadatak: “Kako mogu da unapredim svoje znanje danas? Učimo da spelujemo Trbojević!” Braća Džejk, Tom i Ben su se za uspomenu slikali ispred table s ovom porukom.

Zahvalan majci zbog fakulteta

Trbojević nije samo vrhunski sportista, već i obrazovan mladić. Paralelno sa profesionalnom sportskom karijerom studira ekonomiju i primenjene finansije na Univerzitetu Mekvori.

– Oduvek sam bio posvećen učenju i kod nas u kući se zna da škola ne sme da se zapostavi. To je mamina zasluga, ona je uvek imnsistirala na tome. Danas kad sam pri kraju studija, mogu da kažem da sam joj veoma zahvalan zbog toga. Fakultet me priprema za život posle ragbija i biće mi lakše da napravim tranziciju na neki posao – kaže sportista.

Inače, Tom u Menliju zarađuje 1,1 milion dolara godišnje i jedan je od tri najbolje plaćena igrača u NRL.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here