Youtube
Kineska vojska

Specijalna dopisnica ljubljanskog “Dela” iz Azije Zorana Baković smatra da je Zapad davno trebalo da počne da rešava svoju zavisnost od energenata iz Rusije i sa Bliskog istoka, ali i od robe iz Kine.

– Rusija i Kina su dugo prisutne u Evropi, Kina sa svojim novcem, a Rusija sa svojom destruktivnom silom, nijednoj evropskoj zemlji ni jedno ni drugo nije potrebno – ocenjuje Baković i dodaje da je ono čega bi svet trebalo da se plaši – da ne dođe do sukoba dve najjače vojske sveta – američke i kineske, što bi imalo dalekosežne posledice i po Evropu.

– Treći svetski rat neće izbiti na evropskom, već na azijskom tlu – poručuje ona.

“Americi je pravi rival – Kina”

Upitana da li se ogleda licemerje Zapada u tome da je gas iz Katara politički dobar, a iz Rusije nije, ona navodi da “uvek govorimo o nekoj vrsti licemerja, pitanje je koliko smo spremni da se odreknemo te zavisnosti i koliko vremena će proći u periodu ultralicemerja, jer ćemo izglasavati rezolucije o ruskom uglju, nafti, a uskoro će biti i o gasu, a da zapravo niko za to nije spreman”.

Ona je uporedila Zapadni Balkan, odnosno deo Evrope koji još nije u EU i jugoistočnu i južnu Aziju, koja takođe pokušava da ne pripada nijednom bloku, poput Srbije, “da ne kaže ništa o sankcijama, oni neće da se svrstaju na stranu nijedne od tri velike sile – ni Kine, ni Rusije, ni SAD”.

– U Aziji to deluje moguće jer postoji velika gravitaciona sila – Kina. U Evropi to ne može da opstane – nezavisnost je nemoguća – ukazuje Baković.

Kada se radi o ratu u Ukrajini, ona smatra da se Kina ne drži po strani.

– Ona je eksplicitno izjavila da sa Putinom ima beskrajno prijateljstvo. Kineski predsednik Si Đinping i Putin napravili su dogovor da Putin sprečava širenje NATO na istok, a to isto čini Kina, sprečavajući stvaranje neke vrste pacifičkog NATO – smatra Baković i dodaje da je Americi pravi rival Kina.

“Trenutno je američka vojska jača od kineske, ali…”

Navodi da SAD i dalje stoje na politici jedne Kine, odnosno da je Tajvan deo njene teritorije, ali ako Kina krene oružano da vrati Tajvan, “SAD će biti aktivno angažovane u tom sukobu”.

– Toga bi svet trebalo da se boji, jer govorimo o sukobu dve najjače vojske sveta. Niko ne zna dokle je došao kineski oružani program, i dešava se u regionu gde bi se verovatno u njega umešali Japan, verovatno i Australija, ne znamo šta bi se desilo sa Indijom, i to se događa u regionu koji je najbogatiji nuklearnim naoružanjem – zastrašujuća koncentracija (Rusija, Južna i Severna Koreja, Japan, Indija, Pakistan). Govorimo o vrlo zapaljivom terenu gde bi sukob dve najjače vojske mogao da izazove nešto što ne smemo ni da zamislimo – upozorava Baković.

Dodaje da je kineska strana izuzetno svesna opasnosti, i ona pokušava taj sukob da odloži što duže.

– Kina je dugo pokušavala da takav sukob proglasi nenužnim, sada se to čini gotovo nemogućim, ali ona pokušava da ga odloži, jer nije tehnološki spremna, a i sama ne zna koliko su mere koje je primenjivala nagrizle kinesku vojsku, a i imamo izveštaje da se u Kini činovi kupuju za pare, tako da je pitanje koliko je ta vojska stvarno spremna – navodi Baković i dodaje da Kina nije ratovala od 1979, kada je ušla u Vijetnam, i veoma loše prošla.

Što se Amerike tiče, kaže ona, prema analizama trenutno je američka vojska jača od kineske, “i ako bi došlo do rata on bi bio krvav i puno koštao Ameriku, pre svega u gubitku ljudskih života, ali ako bude čekala još 10 godina, neće imati šanse da potisne, a kamoli savlada Kinu”.

Upitana da li je i dalje moguća diplomatija između Rusije i Zapada, Baković kaže da “mora biti moguća diplomatija između Rusije i Zapada, jer u istoriji nije bilo rata koji se nije završio sporazumom”.

– Možemo da očekujemo da će i jedna i druga strana morati da naprave kompromis, ali je pitanje kada – navodi ona i dodaje da je i pitanje da li je ovo samo uvod u Treći svetski rat.

Ističe da diplomatiju treba što pre angažovati, kako bi se što pre došlo do rešenja koje možda neće biti dobro, ali biće dobro da se prekine sa razaranjem i ubijanjem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here