pixabay.com

Mala je verovatnoća da kupci u skorije vreme mogu da očekuju pojeftinjenje goveđeg odreska, iako je cena govedine pala za skoro 40 odsto.

Naime, cene mesa rastu od 2020, zbog skoka vrednosti stoke tokom pandemije.

Indikator cena junadi (EICI), koji prati cene mladih goveda, dostigao je rekordnih 1.191 cent po kilogramu u januaru 2022, ali je sada pao na oko 700 centi po kilogramu.

To je pad od skoro 40 odsto, za poslednjih devet meseci.

Ekonomista Nacionalne australijske banke (NAB), Fin Zibel, kaže da postoji nekoliko faktora koji su doveli do pada cena, uključujući preveliku ponudu stoke u Australiji.

– Dogodilo se da smo imali sušu, obnovili stada goveda i to je sada završeno. Poslednje tri godine su bile sjajne, bilo je dovoljno vlage. Zato imamo veliki porast broja mladih goveda koja pristižu na tržište – objasnio je Zibel.

Ujedno je objasnio da je došlo do povećanja stope klanja u SAD i da je nedostatak kapaciteta u Ozi klanicama, takođe, doprineo padu cena.

Prema njegovim rečima, pad cena signalizira mogući kraj kontinuirane inflacije hrane.

– Došli smo do maksimuma, i dalje smo dalo iznad perioda pre kovida, tako da ovo ne ukazuje na mogući povratak na staro. Međutim, sugeriše da je vrhunac prošao, i sada vidimo neke nedostatke – istakao je Zibel.

Pa i pored toga, Zibel sumnja da će se ove uštede preneti na potrošače, jer tekući problemi sa lancima snabdevanja i radnom snagom povećavaju troškove.

– Govedina je sve više posebna poslastica za potrošače. Spuštanje veleprodajnih cena, neće značajno doprineti vašoj uštedi prilikom nedeljne nabavke, osim ako ste veliki mesožder – istakao je Zibel i dodao da je sa nivoa potrošača, ovaj pad cena nešto što je dobro za njih, do je na nivou proizvođača, to suprotno.

Teško vreme za stočare

Prema rečima Martija Frejma, proizvođača goveđeg mesa Darling Dovnsa, mnogi u ovoj industriji bili su zatečeni kada je došlo do korekcije tržišta.

Osim toga, nedavno suvo vreme, takođe, stvara dodatni pritisak na proizvođače da prodaju svoju stoku.

– Još nismo u panici, ali mislim da su mnogi spremni za to. Moramo da nastavimo. Verovatno ne

emo imati dovoljno novca na kraju godine za sve potrepštine, ali verujem da ćemo uspeti – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here