Pexels
Ilustracija

Dolazak proleća donosi i promenu u izboru svežih namirnica dostupnih na pijacama i prodavnicama.

Dijetetičarka Kara Harbstrit otkrila je koje tri vrste namirnica, treba češće da uvrstimo u jelovnik već ovog aprila, piše Index.

Avokado

Avokado je odličan izvor masti zdravih za srce, ali i način da svojoj ishrani dodate više vlakana i folata za srce. Prema Eating Well-u, jedna četvrtina avokada sadrži 2,5 grama zasićujućih vlakana. Takođe može biti odličan pojačivač hranljivih materija u receptima. Masti u avokadu pomažu u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, koji se nalaze u drugim namirnicama.

Špargla

Špargla je sezonsko povrće koje često preporučuju mnogi dijetetičari i nutricionisti. Sadrže vlakna, proteine i vitamin K koji jačaju kosti, a obezbeđuju i vitamine A i C, kao i kalijum i fosfor. Pored toga, dijetetičarka Kara Harbstrit ističe da su špargle „dobar izvor prebiotskih vlakana, koja su važna za hranjenje dobrih bakterija u crevima“.

Rotkvice

Sa dolaskom proleća počinje sezona rotkvica, povrća koje obogaćuje različite salate i druga jela koja volite da jedete. Iako se mogu naći tokom cele godine, dijetetičarka ističe da su najbolje u proleće.

„Možete ih pronaći u mnogim varijantama, od blagih i blago slatkih do ljutih.“ Mogu se jesti sirove ili pečene, a sadrže vlakna, kalijum i vitamin C.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here