pixabay.com

Jabukovo sirće je jedan od najpopularnijih prirodnih zdravstvenih proizvoda u svetu, a tvrdi se da može učiniti gotovo sve – od dezinfekcije četkica za zube do lečenja dijabetesa. Koje su stvarne koristi jabukovog sirćeta, prema nauci?

Kod tri zdravstvena problema jabukovo sirće zaista može imati koristi, piše CNN.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Kerol Džonson, ekspert za ishranu, proučava efekte sirćetne kiseline, glavne komponente sirćeta, na nivo glukoze u krvi od dijabetesa, od 2004. godine. U studijama se nije pokazalo da sirće, uključujući jabukovo vino, značajno menja ili sprečava dijabetes.

Međutim, studije pokazuju da se sirćetna kiselina može koristiti kao sredstvo za pomoć ljudima u snižavanju šećera u krvi. Kliničko ispitivanje iz 2019. otkrilo je smanjenje koncentracije glukoze kod ispitanika koji su uzimali dve kašike sirćeta u čaši vode dva puta dnevno (uz ručak i večeru).

– U osnovi, ono što sirćetna kiselina radi je blokiranje apsorpcije skroba – kaže Džonson.

Ako odlučite da koristite jabukovo sirće, obavezno obavestite svog lekara.

– Ako uzimate lek za dijabetes, sirće bi moglo pojačati dejstvo vaših lekova – upozorila je Džonson.

Pomaže u gubitku kilograma

To je pokazala studija urađena sa 175 gojaznih, ali inače zdravih japanskih ispitanika. Nakon korišćenja sirćeta 12 nedelja, imali su manju telesnu težinu, visceralnu masnoću, obim struka i nivo triglicerida. Međutim, naučnici ukazuju da je grupa koja je konzumirala sirće ipak izgubila samo 2 do 4 kilograma u tri meseca u odnosu na placebo grupu.

Ako koristite jabukovo ili drugo sirće za mršavljenje, morate ga kombinovati sa zdravom ishranom, kontrolom obroka i vežbanjem.

Pomaže kod ujeda insekata

Ako imate dosta ujeda, stavite dve šolje u punu kadu vode. Pomoći će kod svraba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here