Turci grade džamiju posvećenu Hristu

0

 

Njena izgradnja predstavlja izraz dobre volje muslimanske zajednice prema sledbenicima drugih religija, prenose turski mediji.

Grad Dijarbakir nije slučajno odabran za, kako Turci tvrde, prvu Isusovu džamiju jer je u njemu do 1915. postojala velika hrišćanska zajednica koju su uglavnom činili jermenski i sirijski pravoslavci. Posle te godine počeli su masovni progoni pa su hrišćani skoro u potpunosti nestali iz tog grada.

U Turskoj postoji nekoliko džamija koje nose ime po Isusu, ali one su posvećene muslimanskom kleriku koji je nosio to ime. Dijarbakir će dobiti prvu džamiju posvećenu Isusu Hristu koga muslimani smatraju prorokom.

Lokalni muftija tvrdi da su reakcije muslimana na izgradnju Isusove džamije uglavnom pozitivne i dodaje da se Isusovo ime spominje u Ku’ranu te da nema razloga da se jedna džamija ne nazove po njemu.

Sirijsko-jakobitski sveštenik Jusuf Akbulut, jedini hrišćanski sveštenik u gradu, nadgledaće izgradnju džamije koju je nazvao revolucionarnom za muslimane. On je istakao da će "istorija pisati o prvoj Isusovoj džamiji na svetu".

Bez obzira na to što Turci tvrde da grade prvu Isusovu džamiju, svetske agencije dodaju da jedna takva već postoji i da je izgrađena 2008. u jordanskom gradu Madabi.

Smeštena je pored crkve, a na njenim zidovima ispisani su citati iz Kurana u kojima se spominju Isus i Bogorodica.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here