EPA/Sedat Suna

Turska traži da Švedska počne sa izručivanjem ili proterivanjem osumnjičenih kurdskih separatista pre samita NATO-a sledećeg meseca u Vilnjusu.

Ona je to zatražila u zamenu za podršku za pridruživanje Alijansi, prenosi “Blumberg”.

Iako je Švedska ukinula zabranu prodaje oružja Turskoj i izmenila svoje zakone o borbi protiv terorizma, predsednik Redžep Tajip Erdogan signalizirao je da to neće biti dovoljno.

Turska, naime, traži izručenje više od 130 ljudi, većinom kurdskih separatista. Među njima su navodne pristalica Radničke partije Kurdistana (PKK), koju SAD i Evropska unija označavaju kao terorističku organizaciju, ali i pristalice Snaga samoodbrane sirijskih Kurda (IPG) i sledbenici imama Fetulaha Gulena koji je osumnjičen za pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. a sada živi u Americi.

Saveznici u NATO-u su u više navrata pozivali Tursku da odobri kandidaturu Švedske na vreme za predstojeći samit, zastupajući tezu da ta zemlja ispunjava sve potrebne uslove.

Ukoliko bi se Švedska pridružila Severnoatlantskoj alijansi, NATO bi stekao kontrolu nad Baltičkim morem i zauzeo značajan položaj u arktičkom regionu.

Švedska i Finska su po početku Specijalne vojne operacije zajedno podnele zahtev za članstvo u NATO-u. Finska je završila proces pridruživanja Alijansi u aprilu, dok je Turska blokirala švedski zahtev, optužujući tu zemlju da nudi utočište političkim aktivistima traženim po optužbama za terorizam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here