EPA/Pavel Golovkin
Ministri inostranih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu (Foto: Arhiva)

„Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši ‘oprobanim metodom’, odnosno po uzoru na sirijski model“, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako je rekao, razgovor na tu temu održan je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji.

– Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju – rekao je turski ministar i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku „okupaciju“.

Čavušoglu smatra da pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah, prenosi Sputnjik.

– Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje – pitao je ministar.

Čavušoglu je ranije danas izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime