U čast cara Nikolaja

0

Liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu i osveštanjem spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, koji je otkrio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril završio je juče trodnevnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbiji.
Patrijarh srpski Irinej odlikovao je visokog gosta najvišim srpskim odličjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena, a ruski patrijarh je podario hramu čestice moštiju Svetog Aleksandra Nevskog koji je kroz istoriju bio na braniku pravoslavne vere i svoje otadžbine.
– Uvek smo uzvraćali ljubavlju na bratsku ljubav prema svojim mogućnostima. Svedoci toga su desetine hiljada ruskih izbeglica od krvave boljševičke revolucije, primljenih od naše crkve kao i kralja Aleksandra, prve žrtve narastajućeg naci-fašizma – rekao je patrijarh Irinej.

I Šešelj na liturgiji
Liturgiji su prisustvovali ministri Nikola Selaković, Velimir Ilić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i mnogobrojni vernici. Među vernicima viđen je i haški optuženik Vojislav Šešelj, ali je on pre završetka bogosluženja izašao iz hrama.

Zahvaljujući se na odličju, patrijarh Kiril je poručio da je "vera život" i da je "bez vere samo smrt". Ruski patrijarh rekao je takođe da se raduje što je sa patrijarhom Irinejem služio liturgiju u Hramu Svetog Save jednom od najveličanstvenijih pravoslavnih hramova na svetu.
Otkrivši spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu, Tomislav Nikolić, predsednik Srbije rekao je da ovaj monument u centru Beograda "sja u slavu i čast cara mučenika kao znak večne pobede kao i vladarske i ljudske žrtve za vrednosti veće od čoveka i od života".
– Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije – istakao je Nikolić.
Otkrivanju spomenika pored brojnih Beograđana, crkvenih visokodostojnika i uglednika prisustvovali su ministar Velimir Ilić, Siniša Mali, gradonačelnik srpske prestonice kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here