U energiju vetra biće uloženo 65 milijardi $

0

Trećina turbina instaliranih 2009. u svetu, nalazi se u Kini
 

Prema proceni agencije Blumberg, u narednim godinama se očekuje rast broja eolskih turbina po stopi od devet odsto godišnje, što znači povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije od čak 41 gigavat. To je jednako kapacitetima 34 nove nuklearne elektrane.

 

"Razvoj sektora eolske energije je brz", izjavio je Džejms Rodžers, predsednik uprave kompanije "Djuk", koja ima u vlasništvu elektroenergetske firme na jugoistoku i srednjem zapadu SAD i dodao da 90 odsto postrojenja koje je ta kompanija izgradila u poslednjih deset godina radi na prirodni gas.

 

Prošle godine je u svetu uloženo 63 milijarde dolara u instalaciju turbina, što znači nove kapacitete za proizvodnju električne energije od 37,5 gigavata i povećava ukupne kapacitete sektora eolske energije u svetu na 157,9 gigavata, podaci su industrijske grupacije "Global vind enerdži kaunsil", sa sedištem u Briselu.

 

Trećina tih turbina je instalisana u Kini, koja je udvostručila svoje kapacitete eolske energije na 25 gigavata. Energija vetra ima sve više pristalica zbog pada cene turbina i olakšica koje vlade odobravaju za izgradnju takvih elektrana. Cena turbina je u protekle dve godine pala za oko 15 odsto, na 1,05 miliona evra po megavatu, izjavio je analitičar Blumberga Vilijam Jang.

 

Atomi ipak snažniji od košave

Ako se ostvari prognoza za ovu godinu, nove eolske turbine bi električnom energijom mogle da snabdevaju do 12,3 miliona domaćinstava, što je, međutim, manje od gotovo 33 miliona potrošača koje bi mogle da snabdeju 34 nuklearke sa istim kapacitetom, pokazuju podaci američkog Ministarstva energetike i Američkog udruženja eolske energije. Problem je u tome što je proizvodnja struje u nuklearkama stalna, dok eolske elektrane proizvode električnu energiju samo kad ima vetra, objašnjavaju stručnjaci.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here