U kolu zoru dočekali

0

 

Po starom dobrom običaju, simpatična voditeljka Tamara Grujić, pozdravila je i najavila najmlađe domaćine koji su odigrali igre iz Bačke. Gromoglasni aplauz bio je nagrada za one koji su otvorili manifestaciju da bi je nastavili mali članovi Izvora iz Reklinghauzena, Jeleka iz Vupertala i Srbije iz Dortmunda. Igre iz Metohije, Dragačeva i Šumadije, bile su biseri najmlađih gostiju.

 

Blagoslov

Esenski sveštenik Dragan Čolaković blagoslovio je prisutne goste i folkloraše, obećavši podršku Crkvene opštine "Sv. Stefan" pod čim okriljem je osnovan i deluje ansambl Kolo.

Posle kraćeg predaha, zaigrala je srednja generacija domaćina, pa vupertalski Dijamanti, Srbija i Izvor. Folklorna poslastica bili su veterani ansambla Kolo sa igrama iz Bujanovca.

Pravi spektakl je otpočeo nastupima "velikih" u kome su prvi bili udruženi Zora i Kolo igrama iz okoline Niša. "Njegoš" iz Hama je igrom stigao do sela Halova, a vupertalski Jelek do Kosanice i Toplice. "Tesla" iz Hagena sjajno se predstavio igre iz Leskovca, a Borac iz Solingena je očarao igrama iz Gnjilana.

 

Diseldorfski Moravac bio je nenadmašan u Šopskim igrama i Trojnom. Blistala je i dortmundska Srbija sa Pirotom, a najlepše je bilo na kraju kada su igre iz Dimitrovgrada u zajedno odigrali domaćini i Zora iz Ratingena.

Vredno je napomenuti da je u dvorani bilo više od 600 gostiju i učesnika, a radno angažovano bilo je 50 članova ansambla Kolo.
 

Pokloni zaslužnima

Na kraju višečasovnog spektakla, voditeljka je pozvala sve domaće folkloraše na binu da bi koreografu i umetničkom rukovodiocu, Miodragu Zastavnikoviću i Mići Joviću, predsednik Miodrag Simić uručio prigodne poklone povodom 60. rođendana i nesebične pomoći ansamblu Kolo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here