Povodom 25 godina od NATO agresije na SRJ više od 100 intelektualaca iz celog sveta učestvovaće na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Od agresije do novog pravednog poretka” koja se u petak i subotu održava u Domu vojske u Beogradu.

Očekuje se da će na Konferenciji, pored predstavnika državnih organa, verskih institucija i organizatora, govoriti i brojni gosti iz zemalјa sa svih kontinenata.

Među njima su Palab Sengupta, Indija, predsednik, i Tanasis Pafilis, generalni sekretar Svetskog saveta za mir (World Peace Council – WPC); gosti iz Rusije među kojima su Jevgenij Primakov, direktor Federalne agencije za pitanja ZND, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu humanitarnu saradnju, Konstantin Zatulin, deputat Ruske Državne dume, akademik SANU, Jelena Guskova; prof. Sergej Baburin, raniji potpredsednik Ruske Državne dume; gosti iz Kine, na čelu sa prof. Tao Tao, zamenikom Generalnog sekretara Kineskog narodnog udruženja za mir i razoružanje (CPAPD); Petr Bistronj, poslanik nemačkog Bundestaga; Žak Ogar, iz Francuske, autor knjige “Evropa je umrla u Prištini”; Fernando Gonzales Ljort, iz Kube, nacionalni heroj i predsednik Instituta za prijatelјstvo među narodima; prof. Jan Oberg, iz Švedske, poznati naučnik, umetnik i pedagog; Volfgang Efenberger, istoričar iz Nemačke; Džin Toši Marazani Viskonti, autorka iz Italije, kao i mnogi drugi.

Međunarodnu konferenciju organizuju Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Veterani vojnoobaveštajne službe Srbije i Fond dijaspora za maticu.

U sklopu programa za četvrtak, u 18 časova, u Domu Vojske planirano je otvaranje izložbe fotografija nastalih tokom 78 dana agresije, a u Jugoslovenskoj kinoteci biće održana međunarodna smotra dokumentarnog filma.

Takođe, planirano je da u nedelju, u 10 časova, na Platou ispred Hrama Svetog Save počne Međunarodni memorijalni maraton Beograd – Srpsko vojničko groblјe Zejtinlik.

Istog dana, učesnici konferencije će položiti cveće kod spomenika deci žrtvama agresije u Parku Tašmajdan i kod “Večne vatre” u Parku prijateljstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here