Youtube/kanal9tvns
Ivana Perić

Ivana Perić, psiholog i psihoterapeut, kaže za “Vesti” da postoje posebni faktori koji utiču na porast broja ubistava žena.

– To su ekonomski loše okolnosti, društvene krize, pandemija korona virusa, inflacija… Ti momenti deluju stresogeno na ljude – navodi sagovornica “Vesti” i ističe da su dešavanja u porodici refleksija na dešavanja u društvu.

– Stalne krize i materijalna neizvesnost mnogo utiču na porast rizika od nasilja u porodici – ukazuje naša sagovornica koja se više godina bavi i nasiljem u porodici.

Ona navodi da se u takvim okolnostima u društvu agresija pojačava, prenosi i preliva na marginalizovane grupe u koje spadaju i žene.

– Problem je što se ne procenjuje rizik od nasilja koje se, bez obzira na to da li se prijavi ili ne, tu ne završava. Čak može i da se poveća, naročito kada žena napusti muškarca. Zato treba pratiti situaciju i imati program rada sa počiniocima nasilja, zasnovan na sigurnosti za žrtve – smatra ona.

Ivana Perić kaže da sa počiniocima nasilja treba da rade stručnjaci, da se uvezuju institucije.

– Treba pratiti situaciju koja podrazumeva da počinilac nasilja bude pod stručnim nadzorom, a da žena ima kome da se obrati – ukazala je ona.

Gašenje života na 11 sekundi

Femicid ili rodno zasnovano nasilje je u porastu u čitavom svetu. Kako je preneo Bi-Bi-Si, devojku ili ženu u svetu na svakih 11 sekundi ubije član njene porodice jer nema reakcije države na pravi način.

Krivični zakonik u Srbiji ubistvo žene ne poznaje kao posebno krivično delo, a u evropskim zemljama je to posebno krivično delo na Malti i Kipru, kao i u zemljama Latinske Amerike.

Podaci Ujedinjenih nacija za 2021. godinu, koje je krajem 2022. prenela agencija Anadolija, govore da je širom sveta ubijeno 81.100 žena ili devojaka, a da je čak 45.000 njih stradalo od ruke supruga, momka ili člana porodice. To znači da je više od pet žena ubijeno na svakih sat vremena. U izveštaju je naglašeno da je u svetu postignut mali napredak u prevenciji rodno povezanih ubistava, ali da u tom pogledu treba preduzeti snažnije i brže korake, pošto tokom prethodnih deset godina nije zabeležen pad femicida, a većina ubistava žena ili devojčica bila je rodno zasnovana.

Broj žena ili devojaka koje su 2021. bile žrtve ubistva partnera ili člana porodice prilično je visok u Aziji i Africi. Od 45.000, 17.800 je zabeleženo u Aziji, a 17.200 u Africi. Gledano prema ukupnom broju stanovnika, broj žena i devojaka koje su bile žrtve bio je 2,5 na 100.000 u Africi, 1,4 u Americi i 0,8 žena na 100.000 u Aziji.

Pacifikovana Evropa

Od 2010. do 2021, prema podacima, došlo je do smanjenja femicida u Evropi za 19 odsto, dok SAD beleže porast od šest odsto. U izveštaju UN je navedena i informacija o ubistvima tokom pandemije virusa korona. U periodu 2019-2020, u Zapadnoj Evropi je porast ubistava žena bio 13 odsto, pet u južnoj Evropi, a devet u SAD.

U Srbiji drastično povećan broj ubistava žena (3): Život u kadi sa smećem

3 COMMENTS

  1. Proizvod rijaliti programaTv Pink sa nacionalnom frekvencijom, gde se godinama promovise nasilje i nemoral?

  2. По свим религиама света главна улога мушкарца је да штити своју жену, децу, породицу. Али пошто је мушкарац физички јачи, нажалост “нормално” је да управо он најчешће врши насиље над женом и децом. Нажалост. Иначе, извињавам се свим мушкарцима који часно врше своју дужност, и веома то поштујем, ние то лако

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here