R. Sazić
Moderniji pristup: Aleksandar Seničić

Turizam je najbolja privredna grana – ne proizvodi ništa a donosi novac. A kako, odnosno čime privući više turista, i stranih i domaćih, pitanje je svih pitanja, ne samo za našu zemlju već za sve svetske destinacije, koje se trude da budu što kreativnije upravo s tim ciljem. Naša prednost je, kažu znalci, što imamo sjajnu istoriju, veliko prirodno bogatstvo, divne ljude i gostoprimstvo, ali nemamo plan već se kod nas sve stihijski održava.

Direktor Jute Aleksandar Seničić smatra da, u izuzetno jakoj konkurenciji, moramo biti još bolje organizovani s dugogodišnjim planom i ciljevima na svim nama ciljanim tržištima.

– Kreativnost se mora ogledati u modernijem pristupu promociji, ali i samim turističkim proizvodima koje nudimo na stranim tržištima. Kad je reč o domaćim turistima, neophodna je pre svega edukacija, odgovarajuća cenovna politika ali i prateći proizvodi koji će omogućiti bolje upoznavanje destinacija – napominje Seničić.

Ističe da su se subvencije vaučerima za domaće goste pokazale kao najbolji podsticaj za putovanja po Srbiji, ali misli da je vreme da se nešto u tom sistemu menja, da se malo modifikuje sistem subvencija.

– I dalje su najopterećenije najpopularnije destinacije, a tokom korone su se i manje poznate dokazale kao dobar resurs za razvijanje domaćeg turizma. Možda, sa većim iznosom subvencionisati te manje poznate destinacije, uključiti u subvencije i paket aranžmane, koje uključuju pun turistički program. Jedno je kada sami putujemo, a sasvim drugačije kada imate školovanog vodiča koji vam predstavlja destinaciju. Tada je kvalitet cele usluge daleko bolji, uz edukaciju putnika – predlaže Seničić.

Kao primer dobrog poslovanja u turizmu, Željko navodi Nemačku s čijim predstavnicima turističke organizacije je imao prilike da radi. Kako nam je ispričao, u Beogradu je otvoreno nemačko predstavništvo u trenutku kada su im Srbi bili samo 1,5 odsto od ukupnog broja turista, ali su primetili da broj raste.

– Otvorili su agenciju jer su videli dobro potencijalno tržište. I već tada su imali minimum petogodišnji plan razvoja turizma. Svake godine se znalo šta će se najviše forsirati i reklamirati. Jedne godine sportski događaji, druge muzički, treće nemački dvorci… Nama nedostaje plan! Nemamo ni veliki budžet za reklamiranja, a to mora da se poveća, kao i komunikacija između ljudi na pozicijama i nas koji razvijamo turizam na licu mesta. Tačno znamo šta stranci vole, šta im smeta, a šta može da se poboljša – navodi Petrović.

Vaučeri “planuli”

Domaći turisti maksimalno su iskoristili ponuđene olakšice i za samo dva dana podeljeno je svih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Prema broju izdatih rezervacija, najtraženija je bila Sokobanja, zatim Vrnjačka Banja, Zlatibor, Sijarinska banja i Gornja Trepča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here