U Srbiju s Igrama iz Tromoravlja

Z. Mirković - Vesti
Z. Mirković
Navikli na uspehe: Igrači KUD "Knez Lazar"

Srpski klub „Knez Lazar“ iz Gmundena, najstariji klub sa prefiksom „srpski“ u Austriji, spreman dočekuje učešće na Evropskoj smotri folklora u Beogradu i putuje u domovinu sa jedinstvenom koreografijom.

KUD „Knez Lazar“ osnovan je davne 1991, a počeo je da radi već 27. januara 1992, dan nakon zvaničnog upisa u registar klubova grada Gmundena, Svetosavskom proslavom u sali hotela Gruber.

Najaktivnija, ujedno i najuspešnija sekcija kluba, svakako je folklorna sekcija, podeljena u tri ansambla – dečji, pripremni i izvođački.

– S rezultatima koje postižemo, a s obzirom na to da smo iz sredine sa najmanjom srpskom zajednicom u Austriji, ovi uspesi naše dece su još veći i značajniji. Uporan rad, odricanja, istrajnost i požrtvovanost doveli su do kontinuiteta u postizanju izvanrednih rezultata ne samo na nivou Austrije, već kad je reč o celokupnom srpskom rasejanju. Počev od od 2013, kada su igrači pripremnog ansambla osvojili srebrnu medalju na dečjoj evropskoj smotri u Beču, ređali su se i uspesi i izvođačkog ansambla na austrijskim i evropskim smotrama folklora – 2014. u Banjaluci – srebro, 2015. u Beogradu – bronza, 2016. u Beču – bronza, 2017. u Portorožu – bronza, 2018. u Banjaluka – zlato. Već drugu godinu zaredom smo i austrijski vicešampioni – istakao je Dragiša Vasiljević koji uspešno rukovodi folklornom sekcijom.

Na poslednjim evropskim smotrama u Portorožu i Banjaluci dva igrača „Knez Lazara“ proglašena su za najbolje igrače u Evropi – Stefan Vasiljević i David Lukić. Na predstojećoj Evropskoj smotri srpskog folklora u Beogradu KUD „Knez Lazar“ nastupiće s novom koreografijom iz do sada neobrađenog i neizučenog dela Srbije – iz Tromoravlja (Igre iz Temnića, „Vašar u Varvarinu“).

– Posle osvojenih 98 poena (samo 0,5 manje o pobednika) na austrijskoj smotri, u Beogradu ćemo pokušati da učinimo još jedan korak napred i da u folkloru učinimo ono što je Lester učinio u fudbalu, da dostignemo i prestignemo velikane iz metropola u kojima su srpske zajednice najbrojnije (Pariz, Berlin, Cirih, Beč, Štutgart, Salcburg, Frankfurt) – istakao je Vasiljević.

Neumorni humanisti

– Prvih godina postojanja kluba bilo je i do 600 članova, a sada je taj broj upola manji i ima nas oko 300, tačnije 72 porodice. Mi smo i jedan od najuspešnijih klubova u Austriji. Od humanitarnih akcija, prvim pošiljakama lekova za Vukovar i Petrinju, od 960.000 šilinga (Vukovar) i 980.000 (Petrinja), pa sve do 2014. sa 16.800 evra u novcu i šest šlepera pomoći u hrani, garderobi i higijenskom materijalu, podeljenih po Krupnju, Doboju, Paraćinu i Loparu posle poplava – ukazuje s ponosom Dragiša Vasiljević.

Domaćini bez premca

– Uz organizaciju i gostovanja na stotine i stotine zabava i manifestacija, bili smo domaćini i šest saveznih manifestacija Srba u Austriji, po dva puta Kviza znanja, Radničkih sportskih igara i Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Rezultate koje su naši sportisti i folkloraši postigli teško je i pobrojati – šest puta smo bili pobednici Radničkih sportskih susreta, sedam puta naš dečji ansambl je dobio zlato, pet puta srednji i isto toliko puta izvođački – ističe Vasiljević.