pixabay.com

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su najvažniji za vitku liniju i mršavljenje. Ali pomaže i kafa.

Prema studiji koju su sproveli istraživači sa Harvarda, četiri šoljice obične crne kafe dnevno mogle bi da smanje telesnu masnoću oko 4 posto. Istraživanje je sprovedeno tokom 24 nedelje, a u njemu je 126 odraslih osoba s viškom kilograma, neosetljivih na insulin, konzumiralo četiri šoljice placebo napitka sličnog kafi ili četiri šoljice obične crne kafe. Naučnici su otkrili da su četiri šoljice kafe dnevno povezane s gubitkom masnog tkiva.

Bliznakinje i dijetolozi Temi Lakatos Šejms i Lizi Lakatos predlažu doze koje variraju od 200 do 400 mg kofeina svaki dan, u zavisnosti od telesne težine. To je otprilike 2-5 šoljica. Ipak, treba imati na umu šta se dodaje u kafu.

– Dodavanjem šlaga, punomasnog mleka ili šećera u kafu možete brzo nadoknaditi sve kalorije koje ste potrošili – objasnile su dijetolozi.

Spomenule su i istraživanje koje je pokazalo da ispijanje šoljice kafe dnevno može pomoći pri mršavljenju, ali ako se doda kašičica šećera, to poništava svu korist. Kako kafa zapravo doprinosi mršavljenju?

– Kafa sadrži kofein koji ima termogene učinke i može ubrzati metabolizam, pomažući vam da sagorite više kalorija. Neke su studije pokazale da može pomoći da se smanji telesna težina i masnoća. Takođe, može obuzdati apetit i smanjiti glad – tvrde doktorke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here