EPA/Lukas Coch
Novak Đoković

Tek što je Novak Đoković, u intervjuu za italijanske medije, naveo da ima želju da svoju decu krsti u nekom od manastira na Kosovu i Metohiju, zvaničnici tzv. države, ekspresno su mu zabranili ulazak! Da apsurd bude veći, kosovski ministar kulture i sporta Hajrlua Čeku je preko svog Tviter naloga poručio da je Đoković “persona non grata” zato što nije vakcinisan protiv kovida, mada takva zakonska obaveza na Kosovu nije na snazi već godinu dana!

Represija na delu

Prava pozadina ove zabrane je, kako ističe istoričar Aleksandar Raković, represija nad Srbima i želja privremenih kosovskih vlasti da demonstriraju silu i “pokažu mišiće” zabranom ulaska bilo kome, pa čak i svetskom teniseru broj jedan.

– Albanski teroristi koji su na vlasti na Kosovu i ovim gestom pokazuju da su spremni apsolutno na sve. Nemam dilemu da će se u svojoj odluci pozivati ne primere iz “demokratskog sveta”, odnosno Australije i SAD koje su Đokoviću zabranile da tamo igra, ali tako nešto je sumanuto u situaciji kada ta pravila više ne važe. Ovo nije ništa drugo do represija nad srpskim stanovništvom – ističe Raković.

Ogorčenost Srba

Prema rečima našeg sagovornika, činjenica da je “inicijalna kapisla” bila njegova želja da decu krsti u nekoj od svetinja na Kosmetu stvara dodatnu ogorčenost.

– Znači li to da srpska deca ne smeju da se krste na svetoj srpskoj zemlji, pa čak ni ona koja potiču sa tih prostora? Porodica Đoković je sa Kosova i nema ničeg nelogičnog u želji Novaka Đokovića da svoju decu krsti na prostoru odakle je ponikao. Ali, Albanci su veoma svesni da bi takav događaj bio svetska medijska vest i to po svaku cenu žele da izbegnu – zaključuje Raković.

Poreklo

Prema dostupnim biografskim podacima, Đokovići vuku poreklo iz Crne Gore, sa Čeva, od porodice Damjanović.

Kada je jedan od predaka, Đoko Damjanović, 1730. ubio turskog agu, sa porodicom je morao da se preseli u Jasenovo Polje, iznad Nikšića i “postali” su Đokovići.

Eparhija: Novaka cene i mnogi Albanci

U Eparhiji raško-prizrenskoj ističu da su “duboko ožalošćeni” ovakvom najavom zabrane.

– Kakve su šanse za mir i razumevanje na KiM kada zvaničnik i to ministar za kulturu i sport neprimereno pogrešno interpretira Đokovićevu izjavu koji je u intervjuu za Koriere dela Sera rekao: “Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, centar naše kulture, identiteta, tradicije, vere”, a sve u kontekstu javno izražene želje da decu krsti na KiM. Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer nema zakonskih razloga za zabranu ulaska Đokoviću koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci – kažu oni.