pixabay.com

Poreski obveznici koji sumnjaju da su žrtve prevare, sa poreskim identitetom, treba da pozovu 1800 467 033 i mogu podneti žalbu ATO-u.

Glavni poreski inspektor, Karen Pejn, u ovom momentu istražuje krađu i otmicu ličnih podataka, koja je omogućila milione dolara poreske prevare od strane profesionalnih prevaranta.

Pejn je izrazila zabrinutost da kriminalci koriste ukradene identitete, kako bi se infiltrirali u poreski sistem, da bi promenili detalje, a zatim nezakonito zatražili povraćaj novca, koji pripada drugom poreskom obvezniku.

U mnogim slučajevima, prevaranti podnose lažne zahteve za povraćaj novca, ostavljajući svojim žrtvama poreske dugove, koje onda treba da objasne ATO-u.

Generalni inspektor istražuje 130 pritužbi koje ATO tek treba da reši i rekla je da dokazi o infiltraciji prevaranta, da ukradu povraćaj poreza, potencijalno potkopavaju veru u bezbednost ličnih podataka i poreskih računa.

– To podriva poverenje u poreski sistem. Ono što me brine je da li poreski sistem i kontrole unutar sistema funkcionišu da do toga ne dođe – istakla je inspektorka.

Prema njenim rečima, prevaranti su uspeli da se dočepaju neverovatnih povraćaja novca prevarivši žrtve putem sms poruka, mejlova, telefonskih poziva, pa i putem pisma.

– Imamo ideju da se zapravo radi o milionima dolara. A to je značajna suma novca, koja zahteva dalju istragu naše agencije – dodala je Pejn.

ATO je pristao da se sastane sa inspektorkom Pejn, početkom 2024, kako bi pružio osnovne podatke o obimu prevare sa poreskim identitetom poreskih obveznika, čije žalbe nisu rešene.

Jak sistem kontrole?

I dok se inspektorka pita zašto ovi prevaranti nisu uhvaćeni pre nego što je novac nestao, portparol ATO-a je rekao da je svestan istrage generalnog inspektora, te da je ATO imao sofisticirane procese u svojim sistemima za otkrivanje prevare.

– Naši sistemi i kontrole su jaki. Radimo sa generalnim inspektorom kako bismo pomogli u ovoj istrazi. ATO nije, niti smo ikada bili, samozadovoljni kada je u pitanju bezbednost i prevencija prevara – rekao je portparol ATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here