Ukrajina kriva za eksploziju jer loše održava gasovode

0

Ukrajina ne ulaže dovoljno u održavanje sistema gasovoda tvrde u Gaspromu
 

On je to rekao dan pošto je u severoistočnom delu Ukrajine eksplodirao gasovod Urengoj-Pomarij-Uzgorod, u regionu Poltava.

"Mi dovoljno ulažemo kako bismo održavali nase sisteme za distribuciju gasa. To ne možemo reći za ukrajinski sistem gasovoda. Gasovodi propadaju, a posledica toga su ovakve nezgode", rekao je Merkelov na konferenciji za novinare u Moskvi.

 

VIDEO: Eksplozija na ukrajinskom gasovodu! Kijev optužio Rusiju

 

On je dodao da jučerašnji incident nije prvi koji se dogodio na ukrajinskom sistemu za distribuciju gasa. "Mislim da će ih biti još, pošto sistem mora da se održava", rekao je Merkelov.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je odmah posle eksplozije izjavio da je to posledica "ruske sabotaže".

Gasprom je sa svoje strane saopštio da eksplozija nije prekinula tranSPORT gasa i da se nastavlja isti ritam dopremanja gasa od 185 miliona kubnih metara po danu.

Gasovod na kojem je došlo do eksplozije dugačak je 4.500 kilometara, počinje u Sibiru, i njime se doprema gas u zapadnu Evropu.

Rusija je obustavila isporuke gasa Ukrajini zbog velikog neplaćenog duga, ali je Moskva pružila uveravanja da će protok ruskog gasa za EU preko ukrajinskih tranzitnih gasovoda biti nesmetan i redovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here