Ultimatum Rusije ili ruka prijateljstva?

0

U Kremlju ga čekaju teški razgovori: Aleksandar Vučić
 

Ako je suditi prema medijskim nagađanjima Vučića u Kremlju čekaju teški razgovori. Jer, uoči premijerovog odlaska beogradski mediji spekulišu da ga čeka spremljen Putinov ultimatum da će Rusija staviti embargo na sporazum o slobodnoj (bescarinskoj) trgovini ako Srbija jasno ne stane na stranu Moskve po pitanju ukrajinske krize, kao i da će biti suspendovana dalja ruska ulaganja ukoliko se nastavi omalovažavanje ruskih investicija. Navodi se takođe da će Vučić nastojati da od Kremlja izdejstvuje istu cenu za gas koju su Rusi dali Ukrajini. Pokušaće i da prolongira otplatu srpskog duga za gas od 300 miliona evra.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ne veruje, pak, da će Rusija Srbiji postavljati ultimatum.

 

Barozov zahtev

Moskva će, kako se saznaje u beogradskim diplomatskim krugovima, tražiti od Vučića i odgovor šta će Srbija uraditi po pitanju zahteva komesara EU koje je postavio Beogradu prilikom prethodne posete. Žoze Manuel Barozo je, kako je procurilo u javnost, zahtevao da se zabrani ulazak u Srbiju za pedesetak ruskih državljana koji su na crnoj listi EU i Amerike, ili da Vlada Srbije u formi izjave osudi Kremlj.

– Neko namerno pokušava da zatruje srpsko-ruske odnose. Primećujem da se uoči Vučićeve posete u medijima bliskim režimu u Srbiji, vodi brutalna antiruska kampanja na dva koloseka. S jedne strane se ističe kako nas Rusi tobože "pljačkaju", a istovremeno na drugom koloseku kako nas ucenjuju sankcijama ako ne budemo konstruktivni. Mada uvek ima otvorenih pitanja odnos Moskve prema Beogradu je više nego prijateljski. Ako nas iko ucenjuje, onda Berlin i Evropska unija ucenjuju Beograd, a ne Moskva – kaže Vukadinović.

Frapantna je, dodaje naš sagovornik, razlika kako se medijski tretira Vučićeva poseta Moskvi za razliku od njegove nedavne posete Berlinu.

– Isti prorežimski mediji su samo pre 10 dana pisali o velikom srpsko-nemačkom prijateljstvu i strateškoj saradnji. Neupućeni bi mogli shvatiti da su nam Nemci vekovni prijatelji, a samo u 20. veku sa njima smo tri puta bili u ratu. Sa Rusima nikad – podseća Vukadinović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here