Umesto srpske Titova puška

0

Predlozi i zamerke: Ministar Vulin je imao otvoreni dijalog sa prisutnima
 

U biblioteci Kulturnog centra Srbije, u pratnji su mu bili ambasador Rajko Ristić, predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević i počasni predsednik Mića Aleksić, šef konzularnog odeljenja Nina Veličković, predsednik Zajednice udruženja Bojan Stefanović i potpredsednik Saveza Srba Francuske Dragana Pajović. Naspram njih su bili predstavnici naših aktivista.

 

Odbačeni smo

– Kad dođemo u Srbiju, uvek ustanovimo da smo odbačeni. Svi smo spremni da pomognemo matici, ali ne bi bilo na odmet malo pažnje i od strane matice. Ovde decu učimo kulturi i tradiciji, matica na to ne obraća pažnju. Mi ništa od matice ne tražimo, a ipak smo od matice vidljivo poniženi – analiza je predsednika Zajednice udruženja Bojana Stefanovića.

Romeo Milošević je istakao da već treća generacija Srba "ovde radi i živi da bi doprinela i boljem ugledu matice". Naveo je dobru saradnju klubova i udruženja, posebno s ambasadom i SPC. Savez Srba Francuske, sa pauzama, postoji od 1912. godine, danas su na čelu perspektivni aktivisti i predstavljaju 120.000 Srba.

Šta treba menjati i unaprediti izneo je Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu i školstvo:

– Naša rak-rana je što nam je Vlada oduzela Ministarstvo dijaspore. Postoji Kancelarija ili Uprava, ali to nije to. Ministarstvo u Beogradu nam je bilo druga kuća. Kome sada da se obratimo? Mi smo svi volonteri, iza nas je armija dece – rekao je Gojković.
On je dodao je skupljana pomoć za žrtve poplava.

– Mnogo se skupilo, a do danas nismo dobili ni pet odsto informacija šta se s tom pomoći desilo, na čiju je adresu otišla. Naš je predlog da se osnuje Savez srpske dijaspore celog sveta, da mi budemo krovna organizacija. Neka se startuje iz Pariza, imamo lepu rezidenciju, složni smo, a sedište saveza može da se rotira po državama.

U inostranstvu nas živi 4,5 miliona, matici dostavljamo četiri milijarde evra. To bi mogao da kanališe taj naš savez sveta – istakao je Gojković i primetio da za rad Dopunske škole na srpskom jeziku dijasporci mogu sami da se organizuju, kao i da u zemljama gde živimo imamo odličan nastavnički kadar.

 

Glasanje

Upitao je Vulin zašto malo glasamo i dobio odgovor:
– Mi u rasejanju nismo političkog, već humanitarnog opredeljenja. Okrenuli bismo se više Srbiji da nas Srbija drugačije gleda. A i obavezno, promenite proceduru glasanja.

O sponi dijaspore s crkvom koja odrađuje ogromne humanitarne delatnosti govorila je Ljiljana Mitrović, poslanik u Skupštini saveza i članica Kola srpskih sestara "Sv. Petka":

– Na Kosovu je pod našim okriljem pet sela koja redovno pomažemo i 250 dece koju izdržavamo.
Predsednik udruženja "Sv. Sava" iz Bondija Goran Vukić rekao je da se u dijaspori svi bore da što bolje prezentuju Srbiju, a vi u matici nemate čak ni spisak naših klubova, ne interesuje vas.

Shvatajući da ispred sebe ima odgovornog za boračka pitanja, ulogu najaktivnijeg na sastanku uzeo je Petar – Pepi Petrović, negovatelj uspomena na herojsku prošlost Srbije.

– U Mou je otvoren u svetu najveći Muzej Velikog rata, mogli smo da imamo celo odeljenje, a ništa nismo prikupili. Posle mojih silnih urgencija, umesto puške iz Prvog svetskog rata, konačno su iz Srbije poslali pušku sa grbom Titove Jugoslavije. Beskrajno neozbiljno. Francuzi hoće da nam pomognu, ali mi to ne znamo da iskoristimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here