Umetnici za postradale

0

Donatorska izložba slika, skulptura, umetničke fotografije i crteža sa koje je sav prihod, 6.450 dolara, predat u humanitarni fond "Car Lazar" za pomoć postradalim u poplavama, održana je u galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu. Ideja za organizovanje izložbe potekla je od slikara Vladimira Šćepanovića, a u njenoj realizaciji i organizaciji učestvovala je i Ljiljana Otašević, skulptor i umetnica koja svoju kreativnost iskazuje u instalacijama. Svoje radove za ovu izložbu donirao je 41 umetnik među kojima su bili i Kanađani i umetnici poreklom iz bivših jugoslovenskih republika.
– Vrlo smo zadovoljni i iako ovo izgleda kao kap u moru, bitno je da se akcije prikupljanja pomoći dešavaju jer će biti potrebno jako puno novca i vremena dok se stvari ne vrate na podnošljiv nivo – kaže Ljiljana Otašević, koja se izuzetno angažovala u pokretanju rada galerije Srpske nacionalne akademije koja u poslednjih godinu dana doživljava pravi preporod.
Zgrada akademije kompletno je renovirana (o čemu su "Vesti" već pisale) i donji sprat je pretvoren u galerijski prostor.
– U ovom trenutku ja sa svojim iskustvom na umetničkom polju mogu mnogo da doprinesem i drago mi je da imam priliku da učestvujem u početnom periodu, dok je galerija još u "povoju". Teško je izdvojiti glavni razlog mog angažovanja koji me najviše motiviše, ali recimo da je jedan od njih mogućnost povezivanja stare i ove nove emigracije kroz umetnost. Umetnost je univerzalan "jezik" i premošćuje i generacijski i ideološki i bilo kakav drugi jaz među ljudima, umetnost povezuje – ističe umetnica.
Važan motiv je i predstavljanje srpske kulture u širim kanadskim okvirima. U galeriji akademije svoje mesto naći će i radovi umetnika iz drugih kanadskih zajednica, mada će srpskim umetnicima vrata ove galerije biti uvek širom otvorena.
Tako će već u julu, u galeriji akademije biti organizovana izložba hrišćanskih pravoslavnih ikona na kojoj će učestvovati 10 kanadskih umetnika (šestoro je srpskog porekla i četiri umetnika makedonskog, ruskog, ukrajinskog i grčkog porekla). Biće to prilika da se naši umetnici predstave široj publici, kao i da naša publika upozna umetnike iz drugih zajednica. Planova ima mnogo, entuzijasti iz SNA bi voleli da se održavaju izložbe svakog meseca. Naša sagovornica nas informiše da je u planu i organizovanje bijenala početkom iduće godine (međunarodna izložba koja će se održavati svake dve godine), kao i izložba dečjih radova iduće godine u junu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here