Umetnost od slame

0

Biće još događaja: Hamid Sijerčić, Kata Kundić i Čedo Hajer
 

Nebojša Đurica konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu je otvarajući izložbu, izrazio zadovoljstvo zbog uspešne višegodišnje saradnje Subotice i Minhena.

 

Novi kvalitet saradnje

Hamid Sijerčić je od početka realizacije projekta saradnje sa Suboticom predstavljao Minhen.
– Počeli smo uglavnom sa humanitarnom pomoći jer je u to doba stanje u Subotici bilo veoma teško. Danas smo u fazi kada želimo jedan novi kvalitet u projektu saradnje, a to su kultura, sport, razmena učenika. Imamo u planu da dva grada vežemo kulturnim manifestacijama i da umetnici iz jednog grada predstave svoju umetnost u drugom gradu – kaže Hamid Sijerčić.

U ime domaćina goste i prisutne pozdravila je dr Jale Tanieri rukovodilac projekta IG za žene. Ona je istakla da su vrlo zainteresovani da s jednom grupom žena posete Suboticu i pokušaju nauče nešto od veštine žena koje rade sa slamom.

Kata Kuntić predsednica KUD Bunjevka iz Subotice kaže da je ovde reč o radovima članica koji čine likovnu umetnost u slami. Izloženo je tridesetak radova 12 članica.

– Ovo je tradicija sa naših prostora stara više od 70 godina. U početku su se radile male skulpturice u čast završetka žetve koje su završavale u našim crkvama.

 

Kasnije su počeli da se prave suvenir, i a u novije vreme to su slike i razni predmeti od slame. Ta naivna umetnost u slami razvila se na širem prostoru Bačke, ali je započeta u mestima kao što su Žednik, Bajmok, Tavankut i brzo je postala popularna tako da je u nekih pet -šest godina nastalo desetak udruženja žena koje rade sa slamom, ali ima i dosta pojedinaca koji sa slamom rade za svoju dušu.

Mnogi se pojavljuju na smotrama, takmičenjima i dobijaju nagrade – objašnjava Kata Kuntić.

Čedo Hajder, koordinator projekta Subotica-Minhen ističe da je saradnja počela 2000. godine i traje skoro 15 godina na mnogim područjima, kao što su socijalno-zdravstvena zaštita, kultura, obrazovanje, sport, omladina, javna preduzeća. Tako su Opšta bolnica u Subotici, Gerontološki centar, škole i predškolske ustanove dobili nameštaj kao poklon iz Minhena.

Domaćine je pozdravila i Valerija Pribilo Agošton savetnica gradonačelnika Subotice za kulturu.

Uz muzičku pratnju Marka Jovanovića iz Minhena na tamburici, vokalni solista Tamara Babić iz Subotice otpevala je nekoliko popularnih pesama koje govore o Bunjevcima na severu Bačke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here