Youtube/Printskrin
Mateo Mesina Denaro

Jedan od vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, preminuo je u bolnici L’Akvila, gde je bio na lečenju od avgusta.

Denaro je uhapšen 16. januara, nakon 30 godina bekstva, a u vreme hapšenja bolovao je od raka debelog creva, prenosi Rojters.

Kako se njegovo stanje pogoršalo poslednjih nedelja, prebačen je iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem u bolnicu, ali nije tražio medicinski tretman.

Lekari su prestali da mu daju hranu nakon što je u petak proglašeno da je u nepovratnoj komi.

Denaro je osuđen za brojne zločine, uključujući učešće planiranja ubistva tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine, što je dovelo do obračuna države Italije protiv sicilijanske mafije.

Pored toga, on se smatra odgovornim za bombaške napade u Rimu, Firenci i Milanu 1993. godine u kojima je ubijeno 10 ljudi, kao i za pomaganje u organizaciji otmice Đuzepea Di Matea (12), kako bi pokušao da odvrati dečakovog oca od svedočenja protiv mafije.

Dečak je držan dve godine, a zatim ubijen.

Italijanska štampa naziva Denara ”poslednjim kumom” mafije, a veruje se da nakon hapšenja u januaru nije dao nikakve informacije policiji.

Denaro je rođen u jugozapadnom sicilijanskom gradu Kastelvetrano 1962. godine, a sa 15 godina već je nosio pištolj i bio član mafije, a prema policijskim izveštajima, sa 18 godina izvršio je prvi ubistvo.

Klan Kastelvetrano je bio u savezu sa Korleonezima, predvođenim Salvatoreom “Zveri” Rinom, koji je postao neprikosnoveni “šef šefova” (capo di tutti capi) sicilijanske mafije, poznate kao Koza Nostra ( Naša stvar).

Denaro je svojevremeno tvrdio da je ubio dovoljno ljudi da napuni groblje, mediji navode da je sa drugim mafijašima komunicirao preko šifrovanih poruka ispisanih na papirićima, a koje su dostavljali njegovi glasnici.

Denaro je nestao u leto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su usledile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Kastelvetrana. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu gde je došao na redovni lekarski pregled.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here