youtube/Seeke

Ako se upala pojavljuje povremeno, u medicinskim krugovima je nazivaju akutnom upalom i ona je pozitivni odgovor tela na negativne nadražaje.

Ali kada je reč o hroničnoj upali, ona može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput bolesti srca, bolesti disajnih organa, artritisa, Alchajmerove bolesti i moždanog udara.

Manje je poznato da hranom možete da kontrolišete upalne procese u telu. Postoje brojne zdrave namirnice koje mogu da spreče upalu, kao i one koje će dodatno pogoršati stanje.

Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri namirnice koje bi trebalo izbegavati ako imate upalu, jer će one samo pogoršati postojeće stanje.

Šećer

Dodatni šećeri poput čokoladica, pahuljica ili kofeinskih napitaka samo će pojačati simptome upale.

“Takva hrana će stimulisati proizvodnju citokina, odnosno interleukina, supstance koja podstiče rast tumorskih ćelija i dodatno vodi do povišenog krvnog pritiska”, pojašnjava nutricionista Frensis Legerman Rot.

“Upotreba kukuruznog sirupa sa fruktozom i drugi oblici šećera mogu da povećaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije”, dodao je dr Endrju Abraham.

Ne govorimo o hrani u kojoj se prirodno pojavljuje šećer kao što je to slučaj sa voćem, povrćem, žitaricama i mlečnim proizvodima.

Govorimo o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili. Izuzetak je meda koji ima protivupalna svojstva. Iako ne zvuči realno potpuno isključiti šećer iz ishrane, svakako možemo da se potrudimo da smanjimo njegov dnevni unos.

Transmasne kiseline

Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv “transmasti” i umesto njih stavila naziv “hidrogenizovane masnoće”. Reč je o supstancama koje prouzrokuju sistemsku upalu u telu, a njihovo konzumiranje je povezano sa bolestima srca i krvnih sudova.

Rafinisani ugljeni hidrati

Razlika između celovitih i rafinisanih zrna je u tome što se celovito zrno žitarica sastoji se od tri dela: ljuske, endosperma i klice. U svakom od njih su prehrambena vlakna, vitamini i minerali. Rafinisane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti.

Smeđi pirinač, zob, integralno brašno i slične namirnice sadrže celovite žitarice. Belo brašno, beli hleb i beli pirinač su rafinisane namirnice. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće u telu.

Višak masnoća je zapravo višak kilograma, a on vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje celovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u telu.

“Pokušajte da promenite ishranu tako da barem pola žitarica koje jedete budu celovite”, savetuje nutricionista.

Crveno meso

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbegnete je konzumiranje više biljnih namirnica. Proteini iz povrća sadrže manje masnoća.

“Takođe, ishrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća koje deluje protivupalno. To smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, i na kraju ljudi se osećaju bolje ako jedu više povrća”, zaključio je dr Abraham.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here