Upokojio se biskup Jozef Homajer

0

Kao eparhijski arhijerej Rimokatoličke crkve i kao predsednik Komisije biskupskih konferencija Evropske Unije, biskup Homajer je nesebično podržavao SPC. On i njegova biskupija, koja obuhvata najveći deo nemačke savezne države Donja Saksonija (Niedersachsen), pomagali su i Eparhiju srednjoevropsku i Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Hanoveru.

 

Biskup dr Jozef Homajer rođen je 1929. godine u selu Harzevinkel (Harsewinkel) u Minsterlandu (Münsterland) na zapadu Nemačke. Od 1972. do 1983. godine bio je generalni sekretar Nemačke biskupske konferencije, a od 1982. do 2004. biskup Hildeshajma, biskupije koja obuhvata veći deo severozapadne Nemačke i važi za rimokatoličku dijasporu, s obzirom da u njoj dominiraju protestanti.

 

Hildeshajm je do napoleonovih ratova bio teokratska kneževina pod vlašću rimokatoličkih biskupa.

 

Od 1993. do 2006. godine Homajer bio je predsednik Komisije biskupskih konferencija Evropske Unije. Do kraja svoga života biskup Homajer se zalagao za socijalnu pravdu i ljudska prava. U celoj Evropi važio je kao simbol moralnosti i hrišćanske savesti.

Biskup Jozef Homajer je često boravio u Srbiji i održavao bliske kontakte sa predstavnicima srpskog episkopata i sveštenstva. Prilikom posete Patrijarha Pavla Nemačkoj povodom Velikog Osvećenja hrama Sv. Save u Hanoveru 1. juna 2000. godine, biskup Homajer se susreo sa poglavarom SPC na svetskoj izložbi EKSPO 2000 koja je upravo toga dana bila otvorena i nakon toga primio Patrijarha srpskog u biskupskoj rezidenciji u Hildeshajmu.

 

Biskup Homajer se 2005. godine takođe aktivno založio kod evropskih političara za oslobađanje Nj.B. Arhiepiskopa ohridskog G. Jovana iz zatvora. Čuveni projekat omladinskih susreta «Temelj mira», iniciran od strane biskupa Homajera, održavan je više puta na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Biskup je takođe redovno učestvovao i na konferencijama «Srpski susreti», koje Eparhija srednjoevropska održava u saradnji sa Nemačkom biskupskom konferencijom (DBK) Rimokatoličke crkve i Evangeličkom crkvom Nemačke (EKD), a uz pomoć Fondacije Konrad Adenauer (KAS). Posebno dirljiv znak podrške SPC i Srbima dao je biskup Homajer tokom bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. godine.

 

Tada je ovaj prijatelj našeg naroda na svakoj službi koju je služio po jedan tas sakupljao za pomoć Srbima. Za svoje zasluge i podršku SPC biskup Jozef Homajer odlikovan je 1. juna 2004. godine Ordenom Sv. Save prvog stepena.

 

Povodom upokojenja biskupa Homajera Nj.P. Episkop srednjoevropski G. Konstantin uputio je pismo saučešća biskupu Norbertu Treleu (Norbert Trelle), sadašnjem biskupu Hildeshajma. U svom pismu Vladika Konstantin ističe da su mnoga hrišćanska srca puna tuge povodom biskupovog upokojenja.

 

I Arhijerejski zamenik Eparhije srednjoevropske, protojerej-stavrofor Milan Pejić, paroh hanoverski, ističe svoju tugu za izgubljenim prijateljem naše Crkve i našeg naroda: «Lako je podržavati nekoga koga svi podržavaju. Biskup Homajer je međutim pomagao Srbe i kada su ih gotovo svi na Zapadu prezirali. Po tome se vidi pravi prijatelj», istakao je prota Milan Pejić.

 

Sahrana biskupa Homajera održaće se 10. aprila u 10 časova u crkvi Sv. Godeharda u Hildeshajmu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here