Uputstvo u novosadskom preduzeću: Nije gej nego peder

0

Foto: Ilustracija

Kako je preneo novosadski informativni portal 021 (021.rs), zaposleni su obavešteni mejlom da letak mogu videti na sajtu firme koji se koristi u interne svrhe, odnosno samo za komunikaciju zaposlenih.

 

Letak pod nazivom "Jezik čuva granice" sugeriše kako se strane reči koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovde izgovaraju. Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umesto brend može se reći robna marka, umesto fensi pomodarski, nije flajer, već je letak, i tako dalje.

 

JKP Informatika je u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom Novog Sada organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika, na kojem je za novu reč za pojam "digitalizacija" pobedila reč "ubrojčavanje". Informatikom, kao i Kulturnim centrom, upravlja Treća Srbija, politička organizacija koja je nastala od bivših članova pokreta Dveri.

 

Informatika: Letak postavljen bez znanja rukovodstva

Javno komualno preduzeće "Informatika" iz Novog Sada saopštilo je da je letak o pravilnoj upotrebi srpskog jezika, koji sadži uvredljive delove, postavljen na interni sajt ovog preduzeća bez znanja rukovodstva.
"Letak je postavljen od strane zaposlene bez ikakvog znanja, saglasnosti ili odobrenja nadležnog rukovodioca ili bilo kod drugog zaposlenog koji ima ovlašćenje da postavlja sadržaje na interni portal", piše u saopštenju.
Informatika je izrazila žaljenje "što je jedna od zaposlenih izvršila očigledno spornu radnju i time nanela štetu i preduzeću i svim građanima".
"Radi se o teškom kršenju prava građana, a ‘Informatika’ je preduzeće koje svoje usluge pruža svim građanima bez obzira na lična svojstva, pa smo prinuđeni da se obratimo pritužbom institucijama zaduženim za borbu protiv diskriminacije", piše u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here