Uskoro doseljenički porez?

0

Ovde potpis

Model švajcarskog ekonomiste i profesora Rajnera Ajhenbergera se naročito dopao potpredsedniku ove partije Kristofu Bloheru. Ideja je da se doseljavanje ograniči jednom vrstom poreza. Naime, da stranci za vreme svog boravka u Švajcarskoj plaćaju iznos u rasponu od 2.500 do 5.000 franaka godišnje. Te troškove bi podjednako snosili kako doseljenici, tako i njihovi poslodavci. "Obračun bi se obavljao preko poreske prijave ili preko poreza po odbitku, što bi bilo veoma jednostavno", smatra Ajhenberger.

 

Noser skeptičan
Takođe, Ruedi Noser, predsednik Privredne komisije pri Nacionalnom savetu, izražava skepsu pitanjem šta se dešava kada se posle relativno kratkog vremena izgubi radno mesto, a porez može da se naplati samo ako se ono poseduje. Bez zaposlenja nema onda ni poreza, poručio je Noser.

On je opravdao svoju ideju time da kad neko doseli u Švajcarsku, on profitira od prednosti bogate države.

– Zahvaljujući dugogodišnjoj održivoj fiskalnoj politici i dobro finansiranom penzionom sistemu, porezi za srednju klasu su relativno niski. Ko želi da ima korist od toga, moraće za to i da plati.

Potpredsednik SVP-a Bloher, koji je čvrsti zagovornik uvođenja kontingenata za doseljenike, smatra da ovaj model još nije u potpunosti razrađen, ali da je vredan provere.

Međutim, predlog je već naišao na kritike drugih eksperata. Direktor Centra za demokratiju Danijel Kibler kaže da je očigledno o čemu se ovde radi. Naime, da se potencijalni doseljenici lošije pozicioniraju nego domaće stanovništvo. To je jasno povlađivanje švajcarskim građanima i EU će se tome verovatno usprotiviti, prognozira Kibler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here