EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da američki predsednik Džozef Bajden ne uslovljava pomoć Izraelu, nakon poziva krajnje levičarskog krila Demokratske stranke da se uslovi pomoć Izraeu zbog kršenja ljudskih prava, posebno na Zapadnoj obali.

“To jeste vredno pomisli, ali ne verujem da bismo došli do ovde gde smo danas da smo počeli sa takvim pristupom. Treba da radimo, jedno po jedno pitanje”, odgovorio je Saliven.

Kako navodi Tajms of Izrael, Salivena su novinari pritisli da direktno kaže da li Bajden podržava predlog o uslovljavanju i on je “ukazao da predsednik SAD nije za to”.

“Predsednik Bajden je saslušao predlog, ali je dodao da je njegov pristup, koji je diplomatski na najvišem nivou, zapravo doneo rezultate”, rekao je Saliven, aludirajući na ulazak humanitarne pomoći u Gazu, nakon što je Izrael kategorički odbijao bilo kakvu pomoć prve dve nedelje rata.

Tajms of Izrael navodi da je Saliven poručio i da je Bajdenova politika omogućila izlazak hiljadama stranih državljana iz Pojasa Gaze, prvu pauzu u borbama i prvo veće puštanje talaca.

Još jednom upitan da li bi Bajden možda mogao da uslovi pomoć Izraelu u doglednoj budućnosti, Saliven je odbio da na to odgovori, piše izraelski list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here