Usporiti sa usvajanjem haićanske dece

0

"Suočeni smo sa teškom situacijom", rekla je novinarima portparol Komisije Mišel Serson. Ona je dodala da je nekoliko zemalja EU ubrzalo procedure usvajanja u želji da što brže pomognu deci sa Haitija posle razornog zemljotresa.

 

"Međutim, veoma je teško shvatiti u kakvoj se situaiciji deca tamo nalaze, čak i ona koja su izgubila roditelje, tako da usvajanje verovatno nije najbolja ideja", dodala je Serson.

 

Procedure usvajanja ubrzale su Belgija, Francuska, Nemačka, Holandija, Španija i SAD. Stav Evropske komisije u suprotnosti je sa pozicijom koju je zauzela Španija, koja trenutno predsedava evropskim blokom.

 

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos bi trebalo da zatraži zvanično mišljenje Komisije o ovom pitanju. Potpredsednik španske Vlade Marija Tereza Fernandez de la Vega je izjavila da je potrebno ubrzati proceduru usvajanja u slučajevima koji su već u toku, kao i povećati pomoć i međunarodnu zaštitu za izolovane maloletnike koji putuju sami ili su siročad.

Posle zemljotresa na Haitiju, u kojem je poginulo najmanje 150.000 ljudi, bračni parovi iz inostranstva pojačali su pritisak na svoje vlasti da im dozvole usvajanje siročadi iz te karipske zemlje, kako bi ih izvukli iz humanitarne katastrofe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here