Uspostavljen saobraćaj na pruzi Beograd-Niš

0

Očekuje se da će od ponedeljka, 21. decembra, ponovo redovno saobraćati svi vozovi koji su bili otkazani zbog blokade pruge radnika građevinske firme "1. maj", navodi se u saopštenju.

Pruga Beograd-Niš deblokirana je u petak u 20.30 sati, pošto su se radnici "1. maja" povukli, posle 12 dana blokade.

 

Radnici su prugu deblokirali pošto je većinski vlasnik, u skladu sa potpisanim sporazumom, ispunio prvu tačku i isplatio zaostale zarade.

 

Prema proceni "Železnica Srbije", gubici zbog blokade pruge za tih 12 dana iznose oko 150 miliona dinara, jer je otkazan veliki broj putničkih vozova koji saobraćaju na relaciji Beograd-Niša, a velika šteta je pričinjena zbog otkazivanja međunarodnih vozova.

 

Blokada pruge u železničkoj stanici Lapovo varoš prouzrokovala je otkazivanje i svih lokalnih vozova u čvorovima Kraljevo i Požega, jer su prioritet na tom alternativnom pravcu, čija je propusna moć znatno manja, imale teretne kompozicije.

 

"Železnice Srbije" očekuju da će narednih dana, prema prioritetima, putovanje nastaviti i veliki broj teretnih kompozicija koje su čekale zbog blokade pruge.

 

Takođe, zbog blokade pruge srpske železnice su bile primorane da uvedu takozvano "transportno ograničenje" i obustave prijem međunarodnih tranzitnih kompozicija iz zapadne i srednje Evrope ka Turskoj i Grčkoj.

 

Dnevni gubitak srpskih železnica zbog blokade pruge iznosio je oko deset miliona dinara, a zbog obustave tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju na ovoj magistrali još dodatnih pet miliona dinara, pa se procenjuje da su ukupni gubici "Železnica Srbije" bili oko 150 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here