Ustaša Šimunić: Nisam ustaša!

0

Beta/AP/D.B.
Za domine spreman: Josip Džo Šimunić
 

Šimunić je suspendovan jer je, pošto je Hrvatska 19. decembra 2013.godine pobedom od 2:0 nad Islandom izborila plasman na Svetsko prvenstvo, uzeo mikrofon i nekoliko puta sa terena uzviknuo "Za dom!",na šta su mu navijači s tribina odgovorili sa "Spremni!".

– "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav i ne vidim u tome baš ništa sporno. I zbog toga se nisam, niti se želim izviniti, niti bih se trebao kajati. Nemam kome ni zbog čega. Hrvatska je slobodna država i ja sam to učinio iz čistog zadovoljstva, od srca. Tragično je da se to interpretiralo kao ustašluk, ali, na sudu ću dokazati da sam bio u pravu – rekao je Šimunić za današnji Jutarnji list.

Šimunić je rekao da je vaspitavan da nikoga ne mrzi, ali da ne zaboravlja odakle potiče. On je kazao da nikada ne treba zaboraviti prošlost ali da se treba okrenuti budućnosti.

– Ne smemo zaboraviti što je bilo juče, ali treba gledati prema budućnosti. Ne želim se baviti politikom, iako je moj slučaj bio ispolitiziran do srži. Zamislite, pre 70 godina, pokucaju ti na
vrata, odvedu te, nitko ne sme ništa reći i nestaneš. Ja sam rođen 1978. godine, ne znam puno o tome, vaspitavan sam da ne mrzim, želim biti tolerantan prema svima, ali, ne mogu zaboraviti… – rekao je Šimunić.

Šimunić je karijeru završio u dresu Dinama. Sa zagrebačkim klubom osvojio je tri titule prvaka Hrvatske, po jedan Kup i Superkup. U nešto manje od tri i po godine koliko je proveo u Dinamu Šimunić je upisao 116 nastupa i postigao osam pogodaka.

On je Dinamo stigao u leto 2011. godine nakon više od decenije provedene u Nemačkoj gde je igrao za Hofenhajm, Herthu i Hamburg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here