Ustaški poklič bez oproštaja

0

Zagrebački "Jutarnji list" prvi je objavio kompletan odgovor Svetske fudbalske federacije na žalbu Josipa Šimunića koji je zbog ustaškog pokliča "Za dom spremni!" kažnjen novčano i sa deset utakmica neigranja i propušta Mondijal u Brazilu.
"Šimunić je iskusan igrač, koji nije javno osudio ustaški režim, niti se izvinio žrtvama", stoji, između ostalog, u obrazloženju.
Za svedoka su zvali istoričara Božu Repu iz Ljubljane, a odustali su od kontroverznog Berija Litučija iz Njujorka koji je bio svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću. Zato je Slovenac rekao da je "oko 30 hiljada Jevreja, isti broj Roma i oko 335.000 Srba ubijeno u vreme ustaškog režima".
U odgovoru na žalbu navode se i citiraju brojne knjige koji govore o vremenu NDH, a citira se i Herman Nojbaher, Hitlerov lični prijatelj koji je s njim razgovarao na koji način pobiti manjine u NDH.
"Šimunić je diskriminisao sve one koji su stradali u vreme ustaškog režima. Pravila FIFA kažu da se neće tolerisati takvo ponašanje", zaključuju u obrazloženju.
 

Hrvatska i Nemačka
"Advokati kažu da je službeni pozdrav u NDH bio ‘Za poglavnika i dom – spremni’, a da je Šimunić samo pozdravio sa ‘Za dom’. Međutim, mi smatramo da se taj pozdrav povezuje s ustašama i da je, između ostalog, bio i njihov službeni pozdrav", odgovara FIFA, koja smatra da je irelevantno to što u hrvatskom zakonodavstvu nije eksplicitno kažnjiv taj pozdrav, kao što je slučaj sa "Zig hajl" u Nemačkoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here