Našli olupinu “Santa Marije”?

0

Više od pet vekova pošto je brod Kristofera Kolumba "Santa Marija" potonuo u vodama Kariba, arheolozi veruju da su pronašli njegove ostatke u blizini severne obale Haitija. Ako se ispostavi da su u pravu, biće to jedno od najvažnijih pomorskih arheoloških otkrića.
– Sva geografska, podvodna topografija i arheološki dokazi ukazuju na to da je ovo olupina glavnog Kolumbovog broda "Santa Marije" – kaže vođa ekspedicije i jedan od najboljih podvodnih arheologa u SAD Beri Kliford.
– Vlada Haitija nam je puno pomogla i sad moramo da nastavimo da radimo sa njima kako bismo sproveli detaljna istraživanja i izvukli olupinu.
Identifikovanje broda kao "Santa Marije" postalo je moguće zahvaljujući otkrićima drugog tima arheologa 2003. koji su locirali ostatke Kolumbove tvrđave u blizini. Uz podatke o lokaciji i zapise iz Kolumbovog dnevnika, Kliford je uspeo da proceni gde se olupina nalazi.
– Uveren sam da će izvlačenje olupine pružiti prve prave pomorske arheološke dokaze o Kolumbovom otkriću Amerike – rekao je Kliford i dodao da će olupina igrati veliku ulogu u privlačenju još turista na Haiti.
"Santa Marija" izgrađena je u drugoj polovini 15. veka u Španiji. Kolumbo je 1492. iznamio brod i otisnuo se preko Kanarskih ostrva u potragu za novim putem za Aziju. Posle 37 dana naišao je na Bahame. Deset nedelja kasnije "Santa Marija" sa Kolumbom na brodu otplovila je i nasukala se na greben u blizini obale Haitija.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here